Infofinanciar > Lumea la zi > Sancțiuni impuse Belarusului. Ce vor oficialii UE cu aceste măsuri
Lumea la zi

Sancțiuni impuse Belarusului. Ce vor oficialii UE cu aceste măsuri

Deputații susțin ideea de .,,portofel digital” (sursă foto: cieem.net)
sursă foto: cieem.net

Sancțiunile au ca scop întreruperea fluxului de echipamente prin Belarus către Rusia, care ar putea fi utilizate în războiul Moscovei împotriva Ucrainei. Uniunea Europeană este pe cale să aplice un nou pachet de sancțiuni împotriva Belarusului, după ce ambasadorii UE au aprobat o serie de măsuri în cadrul unei reuniuni care a avut loc miercuri, 26 iulie 2023.

Sancțiunile urmează să includă restricții la exportul de bunuri cu dublă utilizare, cum ar fi dronele sau computerele care pot fi utilizate pe câmpul de luptă împotriva Ucrainei, precum și piese de aviație. Cel mai recent pachet include, de asemenea, noi listări împotriva a 38 de persoane și 3 entități, potrivit a patru diplomați UE cărora li s-a acordat anonimatul pentru a vorbi, deoarece nu erau autorizați să comenteze în mod oficial.

„Spiritul care animă sancțiunile împotriva Belarusului este acela de a merge în paralel și de a completa sancțiunile împotriva Rusiei„, a declarat unul dintre cei patru diplomați ai UE.

Sancțiuni aprobate rapid

Această rundă de sancțiuni a fost adoptată relativ rapid: marțea trecută, 18 iulie, ambasadorii au convenit în mod informal asupra măsurilor, iar acestea au fost aprobate oficial doar opt zile mai târziu. Ambasadorii UE au reușit să aprobe noile sancțiuni militare după ce președinția spaniolă a Consiliului UE a legat această chestiune de un alt acord de lungă durată privind consolidarea relațiilor UE cu 79 de țări din Africa și Caraibe.

„După toate durerile de cap atât pentru sancțiunile din Belarus, cât și pentru cele din Ucraina, cred că va exista un moment de reflecție asupra modului în care se vor face aceste sancțiuni pentru ca… să nu fie prinse în această politică foarte urâtă înainte de a începe să mergem mai departe cu altele noi”, a declarat un al cincilea diplomat UE, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a vorbi deoarece nu este autorizat să comenteze în mod oficial.

Dar o discuție mai amplă privind măsura în care Belarusul lui Alexander Lukașenko ar trebui să fie sancționat în comparație cu Rusia pentru invazia sa în Ucraina este în curs de desfășurare de luni de zile.

Pedepsirea Belarusului este complicată

Discuțiile privind sancționarea Belarusului sunt deosebit de complicate din cauza chestiunii fertilizatorilor de potasiu, țările membre ale UE, precum Portugalia, solicitând ca aceste îngrășăminte să fie exceptate de la viitoarele sancțiuni pentru a asigura securitatea alimentară globală.

Majoritatea țărilor UE sunt în favoarea acestei excepții, însă Lituania s-a opus cu fermitate, susținând că aceasta i-ar oferi lui Lukașenko un colac de salvare și nu ar contribui prea mult la ameliorarea insecurității alimentare.

„Poziția noastră este de a nu acorda derogări”, a declarat un alt diplomat al UE, unul dintre cei patru care se află în tabăra adversă, solicitând Comisiei să analizeze modul în care îngrășămintele produse în Africa ar putea fi redirecționate către țări din Africa, în loc să fie exportate, conform politico.eu