Infofinanciar > Info > Premieră pentru Europa. ElevenEs deschide prima fabrică de celule de baterie LFP
Info

Premieră pentru Europa. ElevenEs deschide prima fabrică de celule de baterie LFP

Premieră pentru Europa. ElevenEs deschide prima fabrică de celule de baterie LFP

Prima fabrică din Europa special concepută pentru a produce celule de baterii LFP a fost inaugurată, potrivit ElevenEs, un pionier în domeniul bateriilor cu catod LFP (litiu-fosfat de fier). Cu noua sa fabrică de producție din Subotica, Serbia, ElevenEs conduce inovația în domeniul bateriilor în Europa, cu ajutorul EIT InnoEnergy.

Unitatea de producție se va specializa în producerea de celule prismatice LFP de înaltă calitate, care vor fi utilizate într-o varietate de aplicații, inclusiv pentru mașini electrice, autobuze, camioane și sisteme de stocare a energiei.

Celule de baterie LFP în Europa

Produsă fără nichel și cobalt, LFP oferă o sustenabilitate sporită, siguranță și costuri mai mici, precum și o durată de viață de trei ori mai mare decât tehnologiile concurente. În plus, celulele de baterii ElevenEs’s EDGE  oferă o densitate energetică mai mare la nivel de pachet în comparație cu alte modele de celule LFP. Se așteaptă ca piața celulelor LFP să înregistreze o creștere semnificativă ca lider în domeniul chimiei bateriilor în următorii ani, înregistrând o creștere de peste nouă ori a vânzărilor globale numai în ultimii doi ani. Având în vedere că producătorii chinezi dețin majoritatea producției de celule LFP, extinderea industriei în Europa va fi esențială pentru revoluționarea bateriilor pentru piața UE.

„Ambele companii sunt în curs de dezvoltare: Extinderea centrului nostru de cercetare și dezvoltare și deschiderea primei noastre unități de producție în Serbia reprezintă o etapă importantă pentru ElevenEs și pentru piața europeană a celulelor de baterii în ansamblu. LFP și-a dovedit potențialul de a transforma piața de vehicule electrice și, conform McKinsey, se preconizează că va fi principala chimie de celule de baterii utilizată la nivel global până la sfârșitul acestui deceniu. Suntem mândri de contribuția noastră la reducerea amprentei globale începând cu producția locală a celulelor noastre de baterie.” a declarat Nemanja Mikac, director executiv al ElevenEs

Deschiderea unității de producție reprezintă un pas înainte semnificativ pentru ElevenEs. Facilitatea industrială se va extinde pentru a deveni Mega-Factory a companiei în 2024, producând 500MWh. Foaia de parcurs a ElevenEs pentru următorii cinci ani include operarea a două Gigafabrici cu o capacitate combinată de 48GWh, echivalentul energiei necesare pentru un milion de mașini electrice anual.

Tranziția la o energie curată

Thore Sekkenes de la Alianța Europeană a Bateriilor este de părere că „această unitate se află în centrul revoluției celulelor de baterii. Suntem încântați să sprijinim ElevenEs cu acest proiect, deoarece va contribui la stabilirea unui lanț valoric complet al bateriilor naționale în Europa, ceea ce reprezintă următorul pas firesc în activitatea noastră cu Alianța Europeană a Bateriilor (EBA). Proiectul se aliniază perfect cu ambițiile EBA și cu necesitatea unei tranziții energetice curate și a unei industrii competitive la nivel mondial.”

Pe lângă faptul că se concentrează pe furnizarea de celule LFP de înaltă calitate, ElevenEs a implementat o serie de inițiative pentru a promova producția durabilă, inclusiv utilizarea de surse de energie regenerabilă pentru funcționarea instalației, o combinație de energie hidro, eoliană și solară. De asemenea, ElevenEs intenționează să se aprovizioneze din Europa cu toate materialele active necesare, ceea ce va limita amprenta de carbon a celulelor de baterii LFP produse.

La ElevenEs, credem că un viitor curat aparține tuturor, motiv pentru care avem misiunea de a produce celule de baterii de înaltă calitate și eficiente din punct de vedere al costurilor. Celula noastră de baterie, EDGE, este prima baterie fără cobalt și nichel produsă în Europa, care utilizează sută la sută energie regenerabilă în procesul de producție. Celulele de baterii de ultimă generație de la ElevenEs permit soluții eficiente de tip celulă-pachet, minimizând costul pe ciclu și crescând densitatea de energie la nivelul pachetului de baterii – alimentând mașini electrice, autobuze, camioane și sisteme de stocare a energiei.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.