Infofinanciar > Lumea la zi > Tehnologia viitorului! Un start-up din Suedia își propune confecționarea bateriilor mașinilor electrice din lemn
Lumea la zi

Tehnologia viitorului! Un start-up din Suedia își propune confecționarea bateriilor mașinilor electrice din lemn

Lemn - sursa foto - g4media.ro
Sursa foto: g4media.ro

Mașinile electrice se confruntă cu o mare problemă, și anume bateriile. Există un start-up din Suedia, ce se găsește în top atunci când vine vorba de găsirea unor soluții noi când vine vorba de materialele din care se produc bateriile pentru mașinile electrice. Compania se numește Notrhvolt, iar cea mai nouă sursă din care vor produce acumulatorii este lemnul.

Northvolt este o companie care produce baterii pentru mașinile electrice și a luat naștere în anul 2016, în Suedia. Deși, există de puțin timp pe piață, această companie are ca țel dezvoltarea unor acumulatori pentru autoturismele electrice care să reziste cât mai mult în timp.

Reciclarea și rolul important al lemnului

Potrivit Digi24, acest start-up a înregistrat un real succes. La sfârșitul anului 2021, Northvolt a anunțat celule de baterie care au fost realizate doar din folosirea metalelor ce au fost recuperate. Electrodul compus din nichel-mangan-cobalt a avut aceleași rezultate cu cel al celulelor de baterie, care au fost realizate prin metalele nou extrase.

Altfel spus, acest start-up promovează reciclarea. Astfel, se reliefează o reducere considerabilă a materialelor prime. Prin faptul că materialele vor fi refolosite se va ajunge ca mediul înconjurător să fie afectat într-o proporție extrem de mică. De asemenea, risipa va fi evitată.

Revenind la bateriile pentru mașini electrice și la lemn, start-up-ul suedez își propune să obțină lignină, care este un component al lemnului în proporție de 20-30%, fiind urmată de celuloză. Lignina, acest polimer va fi folosită pentru a produce un electrod pentru baterii, electrod care se numește anod.

Colaboratori și clienți

Conform sursei menționate anterior, materialul pe care Stora Enso îl va obține din lignină se va numi Lignode, iar start-up-ului suedez îi va reveni sarcina de a se ocupa de proiectarea celulelor și de a îmbunătăți producția. Stora Enso este o companie din Finlanda care este specializată în producția de hârtie și carton și va colabora cu Northvolt.

Această companie din Suedia beneficiază și de sprijinul unui jucător extrem de important pe piața auto din întreaga lume: grupul Volkswagen. Un alt sponsor important al acestei firme este și compania care își desfășoară activitatea în domeniul bancar, Goldman Sachs. Northvolt Ett este prima fabrică ce are capacități enorme de producție a start-up-ului suedez, mai ales că există deja contracte ce au o valoare de peste 55 de miliarde de dolari pentru producția care va urma, potrivit sursei. Această fabrică enormă a dat startul livrărilor de baterii către clienții săi extrem de renumiți în piața globală de mașini.

Pe lângă Volkswagen, alți clienți vor fi BMW sau Volvo, nume importante din industria auto la nivel global.