Infofinanciar > Info > Investițiile în sustenabilitate pot aduce câștiguri mai mari. Noi tehnologii care scad consumul de resurse și cresc productivitatea
Info

Investițiile în sustenabilitate pot aduce câștiguri mai mari. Noi tehnologii care scad consumul de resurse și cresc productivitatea

Sustenabilitate, Sursa foto Arhiva companiei
Sursa foto Arhiva companiei

Studiul EY 2022 „Sustainable Value Study” demonstrează faptul anumite comapanii care se angajează ȋn practici sustenabile ȋnregistrează performanțe financiare mai mari,. Aceste firme  au de 2,4 ori mai multe șanse de a-și crește randamentul financiar. Dar prin implicarea în astfel de acțiuni, companiile au de câștigat alte beneficii ȋn recrutarea și retenția personalului, imaginea brandului și atragerea de noi clienți.

La nivelul UE, Adoptarea unui astfel de comportament sustenabil devine și o obligație legală. Parlamentul European a adoptat, luna aceasta, un act normativ care obligă statele membre să își reducă emisiile de CO2 cu până la 40%, până ȋn 2030. Reglementările vor fi transpuse și în legislațiile naționale, iar nerespectarea lor va atrage sancțiuni. Tehnologiile moderne pot ajuta companiile să devină sustenabile, să se dezvolte durabil și echilibrat.

Sustenabilitatea, o necesitate în business

,,Sustenabilitatea nu mai reprezintă doar o tendință în business, cum era privită acum câțiva ani, ci a devenit o necesitate. Pandemia, războiul de la graniță și criza energetică au accelerat acest proces. Când vorbim despre sustenabilitate în industrie, retail, office sau campus există măsuri specifice fiecărui domeniu, însă avem și numitori comuni. Una dintre cele mai importante politici de sustenabilitate, valabilă oricărei afaceri și oricărei situații particulare, se referă la reducerea consumului de energie.

Pe lângă economiile bugetare, eficientizarea energetică arată grija companiei față de mediu. Studiul EY a demonstrat că această atitudine responsabilă se reflectă pozitiv în percepția publică și, respectiv, în evoluția vânzărilor. Pașii siguri spre o companie sustenabilă încep cu identificarea proceselor interne care pot fi automatizate sau eficientizate cu ajutorul tehnologiei. Ulterior, este realizată controlarea și monitorizarea consumurilor, pentru ca apoi, previzionarea să joace un rol important, mai ales în situații de scalare. Toți acești pași pot fi parcurși cu ușurință, cu soluții tehnologice IoT (Internet of Things), așa cum este sistemul de management energetic QLEAP ENEF”, a explicat Mihai Suchar, directorul general Quartz Matrix, companie premiată internațional pentru soluția QLEAP, prin care firmele își pot reduce consumul de energie, respectiv costurile, cu până la 11%.

Tehnologii moderne care ajută companiile să taie din costuri și să devină mai responsabile față de planetă, sunt extrem de folositoare. Automatizarea sarcinilor din fiecare departament face întreg procesul de lucru mai fluid și mai eficient. Task-uri care erau realizate manual, de către angajați, pot fi standardizate și automatizate, evitând astfel eroarea umană, dar și supraîncărcarea schemei de personal, care înseamnă costuri în plus. Un exemplu banal este citirea contorului electric.

Un alt exemplu este verificarea stării echipamentelor, care, în mod tradițional, era realizată fie de către angajați, fie de către un partener specializat, periodic. Funcționarea corespunzătoare a acestora este esențială pentru productivitatea unei companii. Prin implementarea sistemului de eficiență energetică, se identifică rapid echipamentele defecte, ce consumă de trei ori mai multă energie în comparație cu cele care funcționează în parametri optimi.

Folosirea inteligenței artificiale în activități ale companiei

Prin utilizarea AI și Machine Learning, soluția ENEF identifică noi oportunități pentru economisirea și conservarea energiei, creează tendințe și oferă previzionări cu privire la necesarul viitor de resurse.

,,Platforma QLEAP ajută la transformarea obiectivelor sustenabile globale în acțiuni, în conformitate cu legislația eficienței și managementului energetic. În cifre, sistemul preia informații din peste 10.000 de surse, pentru a genera economii anuale la energia de 3,65% și economii medii anuale de costuri de aproape 11%. Tonele de emisii de CO2 reduse sunt de peste 700.000. Altfel spus, peste 31 de milioane de copaci au fost salvați. Platforma se adresează tututor companiilor care doresc să își reducă consumul de energie în contextul crizei energetice și a accelărării prețurilor la energie. QLEAP este dedicată consumatorilor industriali și non-industriali, dar și companiilor care doresc să devină mai sustenabile și responsabile cu privire la protejarea mediului încojurător, prin reducerea emisiilor de CO2. Pentru o performanță financiară mai bună și pentru un avantaj competitiv pe termen lung, e necesară adoptarea practicilor de sustenabilitate ca alegere deopotrivă etică, strategică și profitabilă pentru companii”, a încheiat Mihai Suchar, directorul general Quartz Matrix.

În al treilea trimestru al anului 2022, emisiile de gaze cu efect de seră ale economiei UE au totalizat 854 de milioane de tone de echivalent CO2, o creștere cu 2 % față de același trimestru din 2021. Sectoarele economice responsabile pentru cele mai multe emisii de gaze cu efect de seră au fost Producția (23%), Electricitate și furnizare de gaze (21%). Prin urmare, există o presiune asupra tuturor actorilor naționali și privați pentru a fi mai conștienți de eficiența resurselor.

Quartz Matrix este o companie românească de tehnologie și servicii, prezentă de peste 29 de ani pe piața Business-to-Business din România, cu peste 3.500 de proiecte de anvergură implementate în România în domeniile IT, cloud, electric, electronic, educațional, securitate la incendiu, dezvoltare software și mentenanță. Quartz Matrix implementează de aproape 3 decenii proiecte și soluții inovative în domenii de tehnologie avansată, remarcându-se ca pionieri în IoT (Internet of Things) și Industry 4.0 în România.