Lumea la zi

Pregătește Putin un nou ordin de mobilizare? Autoritățile ucrainene avertizează că Moscova va impune legea marțială

defense.ro
Sursa foto:defense.ro

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksi Reznikov a declarat că Federația Rusă pregătește introducerea legii marțiale în luna ianuarie, iar bărbații ruși, apți de război, nu vor vor mai putea părăsi țara. 

„Aș dori să mă adresez ruşilor cu obligaţii militare. În primul rând este vorba despre locuitorii marilor orașe. Știu sigur că mai aveți aproximativ o săptămână pentru a face măcar o alegere. La începutul lunii ianuarie, autoritățile ruse vor închide granițele pentru bărbați, iar apoi vor declara legea marțială”, a susținut Reznikov în cursul zilei de vineri.

Cel puțin cinci ani pentru refacerea efectivelor militare

Ministrul ucrainean a mai precizat că odată introdusă legea marțială, autoritățile Federației Ruse vor demara un nou val de mobilizare. De asemenea, și în Belarus se vor închide granițele pentru bărbații capabili de efectuarea serviciului militar „Nu vă cer să mă credeţi pe cuvânt, vreau să vă puneţi o singură întrebare și să răspundeţi sincer: când veţi pleca la război, unde puteţi muri sau deveni schilod pe viață, pentru ce veţi lupta mai exact?”, a mai declarat ministrul ucrainean al apărării.

Potrivit publicației Ukrainska Pravda armata rusă și-a pierdut puterea și va avea nevoie de minim cinci ani pentru a-și reface efectivele militare. „ Potrivit serviciilor de informații ale NATO, rușii au pierderi uriașe de tancuri, artilerie, transportoare blindate de trupe și soldați”, a declarat Reznikov. Forțele armate regulate ale Federației Ruse ar putea fi refăcute cel mai devreme în cinci ani, poate nu înainte de 10 ani”, a adăugat Oleksii Reznikov.

În tot acest timp, experții militari sunt de părere că Războiul Rusiei împotriva Ucrainei va atinge punctul culminant în vara anului 2023. John Spencer, cercetător al metodelor de război urban și maior în rezervă al Armatei SUA este de părere că „ Cred că este destul de evident că Putin nu va renunța la intențiile sale. Nu-i pasă câți soldați ruși mor.

Dar armata rusă are mari probleme. Putin vrea să încetinească războiul. Are nevoie de timp pentru a pregăti măcar miile de oameni care au fost mobilizați să servească în armată. Momentan, nu văd nicio direcție în care armata rusă ar putea avansa. Singurul lor scop este să păstreze ceea ce au capturat deja. Dar, cred, că nu vor reuși”.

Iranul și Coreea de Nord vor sprijini Federația Rusă cu tehnică militară

Un alt expert atrage atenția că Rusia ar putea beneficia în viitorul apropiat de ajutor militar din partea unor state ca Iran sau Coreea de Nord, acest aspect poate influența semnificativ cursul războiului „ În primele zile ale lunii februarie 2022, guvernul rus a sperat să răstoarne regimul lui Volodimir Zelenski, dar nu a reușit.

Totuși, merită să ne amintim că cele mai importante ofensive, care au dus la ocuparea a aproape 20% din teritoriul Ucrainei, au avut loc la începutul războiului. Cu toate acestea, din cauza logisticii proaste și a structurii de comandă ineficiente a armatei ruse, combinate cu o bună pregătire și o motivație ridicată a forțelor ucrainene, a fost posibilă oprirea ofensivei și eliberarea teritoriilor capturate ”, a declarat pentru Newsweek Hillary Apple, profesor de management al Colegiului Claremont McKenna, potrivit adevărul.ro.