Infofinanciar > Lumea la zi > Pregătește Putin un atac nuclear din Crimeea? Rușii au desfășurat trupe de protecție radiologică
Lumea la zi

Pregătește Putin un atac nuclear din Crimeea? Rușii au desfășurat trupe de protecție radiologică

Vladimir Putin, președintele Rusiei,
Vladimir Putin, președintele Rusiei, Sursa foto: Veridica

În Crimeea, Rusia a desfășurat mai multe trupe de protecție chimică, biologică și radiologică la uzina „Krâmski titan”, conform numeroasele media ucrainene. Scopul organizării unor astfel de acțiuni realizate de trupele rusești nu este cunoscut, dar mai muți experți ai Centrului ucrainean pentru rezistența națională sunt de părere că ar putea fi vorba de simple exerciții sau de un ordin al comandamentului trupelor.

Indiferent de caz, locuitorii din zonă sunt îndemnați să rămână pe cât posibil în casă.

Aceeași membrii ai Centrului pentru rezistență națională sunt de părere că prezența trupelor rusești la instalațiile industriei chimice este o încălcare deplină a dreptului internațional umanitar.

Putin pregătește un atac nuclear din Crimeea?

Aceste eveniment vin după anunțul Ministerului ucrainean al Apărării referitor la relocarea trupelor în nordul Crimeei de către Rusia pentru a consolida controlul asupra teritoriilor ocupate în Ucraina .

Ucrainenii consideră că guvernul de la Moscova poate vede Crimeea ca o rampă de lansare a unor atacuri nucleare asupra Ucrainei, mai ales că aici se află extrem de mulți vectori purtători de arme nucleare terestre, aeriene și maritime, conform declarațiilor lui Andrei Cerniak, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării.

Despre acest subiect nu a existat comentarii din partea Rusiei.

„Da, există informaţii că Putin ia în considerare Crimeea ocupată şi teritoriul Belarusului pentru astfel de provocări. Toate aceste informaţii sunt urmărite, există informaţii în acest sens, aşa că nu va fi o surpriză”, a declarant un alt purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din Ucraina, Andrei Iusov, conform digi24.ro.

El spune că un astfel de atac va fi ultimul din regimul actualului președinte al Federației Ruse, Vladimir Putin: „Dacă o vor face, va fi doar mai rău pentru ei”.

Rezerva lui Putin din Crimeea

Rusia a avut la dispoziție opt ani pentru a absorbi Crimeea și a construit o prezență militară semnificativă în peninsulă. De asemenea, Crimeea are cel puțin 700.000 de rezidenți ruși care s-au mutat în Crimeea după 2014 (dintr-o populație de 2,4 milioane de locuitori): un fapt care va complica orice efort de reintegrare. Lumea nu poate exclude niciodată posibilitatea ca Rusia să folosească arme nucleare, mai ales când este guvernată de Putin. Toate acestea sunt motive întemeiate pentru care Ucraina ar trebui să fie atentă la modul în care procedează la eliberarea Crimeei.

După luni consecutive de succese pe câmpul de luptă, este clar că Ucraina are capacitatea de a elibera Crimeea. Deși unii locuitori din Crimeea ar putea dori să rămână parte a Rusiei, mult mai mulți dintre ei ar fi fericiți să scape din ghearele Kremlinului. Iar amenințările nucleare ale lui Putin sunt probabil doar fanfaronade. La urma urmei, el a promis că va folosi arme nucleare la începutul conflictului, pentru ca apoi să dea înapoi. Prin urmare, Ucraina ar trebui să plănuiască să elibereze Crimeea, iar Occidentul ar trebui să plănuiască să ajute.