Infofinanciar > Lumea la zi > Precedentul papă Benedict este grav bolnav! Papa Francisc cere rugăciuni din partea tuturor
Lumea la zi

Precedentul papă Benedict este grav bolnav! Papa Francisc cere rugăciuni din partea tuturor

Papa Benedict si papa francisc sursa: TWP
SURSA: TWP

Precedentul papă Benedict al XVI-lea, în vârstă de 95 de ani, care în 2013 a devenit primul suveran pontif din ultimii 600 de ani care a demisionat, este „foarte bolnav”, a declarat miercuri succesorul său, Papa Francisc.

„Aș dori să vă cer tuturor o rugăciune specială pentru Papa emerit Benedict, care, în tăcere, susține Biserica”, a spus Francisc într-un anunț surpriză în limba italiană, la finalul audienței sale generale săptămânale.

„Să ne amintim de el. Este foarte bolnav, cerându-i Domnului să îl consoleze și să îl susțină în această mărturie de iubire pentru Biserică, până la sfârșit”, a spus Francisc, vorbind în italiană la .Vatican.

Benedict era de multă vreme extrem de slăbit

Nu a existat niciun comentariu din partea Vaticanului cu privire la starea de sănătate a lui Benedict. Apelurile telefonice la reședința fostului papă de la Vatican nu au primit niciun răspuns.

Până acum câteva săptămâni, cei care l-au văzut pe Benedict au spus că trupul său era foarte fragil, dar mintea sa era încă ageră. Una dintre cele mai recente fotografii cunoscute ale lui Benedict a fost făcută pe 1 decembrie, când s-a întâlnit cu câștigătorii unui premiu pentru teologi care îi poartă numele. Acesta stătea jos în poză și părea excepțional de slăbit.

Viața Papei Benedict de la demisia sa

De la demisia sa, Benedict a locuit într-o fostă mănăstire din interiorul grădinilor Vaticanului, împreună cu secretarul său, arhiepiscopul Georg Ganswein, și alți câțiva asistenți și personal medical.

Benedict și-a anunțat intenția de a demisiona la 11 februarie 2013, șocând o reuniune a cardinalilor. Acesta a anunțat atunci că nu mai are puterea fizică și mentală necesară pentru a conduce Biserica.

El a demisionat în mod oficial la 28 februarie în același an, mutându-se temporar la reședința papală de vară de la sud de Roma, în timp ce cardinali din întreaga lume s-au strâns în capitala Italiei pentru a-și alege succesorul.

Problema ivită de existența a doi papi la Vatican

Francisc, primul papă din America Latină, a fost ales pentru a-i succeda la 13 martie 2013. Cu toate că Francisc l-a lăudat adesea pe fostul papă, spunând că a fost ca și cum ar fi avut un bunic în casă, prezența a doi bărbați îmbrăcați în alb la Vatican a fost uneori problematică.

Conservatorii îl priveau pe fostul papă ca pe un purtător de stindard, iar unii ultratradiționaliști au refuzat chiar să îl recunoască pe Francisc drept un suveran pontif legitim.

Benedict, primul papă german din ultimii 1.000 de ani, a fost ales la 19 aprilie 2005 pentru a-i succeda popularului Ioan Paul al II-lea, care a domnit timp de 27 de ani.

Cardinalii l-au ales din rândul lor căutând continuitate și ceea ce unul dintre ei a numit „o pereche de mâini sigure”. Timp de aproape 25 de ani, sub numele de cardinal Joseph Ratzinger, a fost puternicul șef al biroului doctrinar al Vaticanului, pe atunci cunoscut sub numele de Congregația pentru Doctrina Credinței (CDF), scrie Reuters.
INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.