Infofinanciar > Info > Acestea sunt cele mai creștine țări din lume
Info

Acestea sunt cele mai creștine țări din lume

cruce relicvariu
Foto: doxologia.ro

Creștinismul este cea mai mare religie din lume și este o religie monoteistă abrahamică bazată pe viața și învățăturile lui Iisus din Nazaret.

Astăzi, aproximativ 2,38 miliarde de oameni practică o formă de creștinism, la nivel global. Acest lucru înseamnă că aproximativ o treime din populația totală a lumii este creștină.

Creștinismul are mai multe confesiuni, dar cea mai mare este Biserica Catolică. Există aproximativ 1,2 miliarde de catolici la nivel global. Alte confesiuni mari includ protestantismul și Biserica Ortodoxă Răsăriteană.

Unde sunt creștinii

Creștinismul este religia predominantă în Europa, Rusia, America de Nord, America de Sud, părți din Africa, Timorul de Est, Filipine și o mare parte din Oceania.

Cu toate acestea, creștinismul este, de asemenea, practicat la scară mai mică în regiuni precum Orientul Mijlociu și Indonezia.

În aproximativ 21 de națiuni din întreaga lume, creștinismul a fost considerat religie de stat. Printre aceste națiuni se numără Anglia, Grecia și Islanda. Națiunile cu un număr mare de creștini sau de membri ai oricărei religii, dar care nu au o religie oficială de stat și în care religia nu joacă un rol în elaborarea politicilor sunt țări seculare.

În ceea ce privește numărul de creștini care locuiesc într-o națiune, Statele Unite conduc detașat, cu aproximativ 230 de milioane. Brazilia are, de asemenea, un număr mare de creștini – peste 180 de milioane, mai exact.

Țările cu cel mai mare număr total de creștini

Statele Unite ale Americii

Brazilia

Mexic

Nigeria

Filipine

Rusia

Republica Democrată Congo

Italia

Etiopia

China

România, pe locul trei

În ceea ce privește procentajul de creștini în comparație cu populația unei națiuni în ansamblul ei, primul loc este ocupat, în mod normal, de Vatican, orașul-stat independent care este sediul central al Bisericii Catolice. Cei aproximativ 825 de cetățeni ai Vaticanului sunt toți creștini, ceea ce îi conferă un procent de 100%.

Pe locul al doilea se află Timorul de Est (fostul Timor de Est). Din cei peste 1,1 milioane de locuitori ai acestei națiuni insulare, aproximativ 99,1% sunt creștini. Un procent de 98% din cei 70.000 de locuitori din Samoa Americană practică creștinismul, dar este un teritoriu al SUA și nu o țară independentă. Astfel, locul trei revine României, care este creștină în proporție de 98%.

Țările cu cel mai mare procent de creștini:

Vatican City – 100%.

Timorul de Est – 99,1%

România – 98,0%.

Armenia – 97,9%

Grenada – 97,3%

Papua Noua Guinee – 97%

Groenlanda – 96,6%

Haiti – 96% (egalitate)

Paraguay – 96% (egalitate)

Zambia – 95,5% (egalitate)

Opresiunea împotriva creștinilor

The World Watch List (Lista de veghe) este un clasament a primelor 10 de țări în care persecuția asupra creștinilor este cea mai severă. Lista se bazează pe cazurile de persecuție: Coreea de Nord, Somalia, Irak, Siria, Afganistan, Sudan, Iran, Pakistan, Eritrea, Nigeria.