Info

Pragul la microîntreprinderi poate scădea și mai mult! Ce așteaptă Ministerul Finanțelor

firme-documente-office-acte capital.ro
sursa capital.ro

Prin ordonanța de guvern 16, pragul la microîntreprinderi va scădea din 2023 la 500.000 de euro, de la 1 milion de euro, cum a fost până acum. Alin Chitu, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, a declarat că este posibil să se reducă și mai mult, în următorii ani.

„La 1 milion de euro nu mai e neapărat o firmă la început”, a spus secretarul. Acesta încurajează analizarea efectelor măsurilor luate, care, conform acestuia, au fost împărțite: „Asta a fost decizia politică, principala problemă nefiind un obiectiv bugetar în a atrage mai mulți bani, ci mai degrabă în a aduce un echilibru între jucătorii din piață”. Chitu așteaptă, deocamdată, să intre în vigoare noile reglementări, așa cum au fost modificate de Parlament.

Ministerul va evalua efectele modificării, iar în funcție de acestea, se va decide dacă plafonul pragului de micro va fi redus încă o dată. „Asta nu ne face pe noi să nu ne atingem obiectivul de etapă cu privire la PNRR. După ce vom evalua și vom vedea efectele, vom vedea dacă este cazul. Între timp o să avem și raportul Băncii Mondiale”, a explicat secretarul.

În ce constă impozitul pe veniturile microîntreprinderilor

Firmele care nu depășesc până la finalul anului pragul de 1 milion de euro nu vor putea depăși pragul și vor rămîne în continuare microîntreprinderi, cu toate că de la 1 ianuarie pragul de micro se va înjumătăți.

Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor va deveni opțional, iar o persoană juridică va putea opta pentru alicarea impozitului peveniturile microîntreprinderilor dacă îndeplinește următoarele condiții:

–              Veniturile anuale realizate nu depășesc suma de 500.000 de euro ( modificată )

–              Nu se află în dizolvare, urmată de lichidare, înregistrată în regimul comerțului sau la instnțele judecătorești (nemodificată)

–              A realizat venituri în proporție de peste 80% din veniturile totale (condiție nou-introdusă)

–              Deține acționari care dețin peste 25% din valoarea titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cel mult trei persoane juridice române care se încadrează să aplice sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor (condiție nou-inclusă)

Codul fiscal prevede:

„Dacă o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 500.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanță și/sau management în veniturile totale este de peste 20% inclusiv, în cursul unui an fiscal, aceasta datorează impozit pe profit începând cu trimestrul în care s-au depășit aceste limite.

Pentru calculul bazei impozabile a unei microîntreprinderi, se scad din venituri şi dividendele primite de la o filială a microîntreprinderii, persoană juridică situată în alt stat membru al Uniunii Europene, în măsura în care atât microîntreprinderea, cât și filiala îndeplinesc condițiile prevăzute la art. 24 din Codul fiscal.”

Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific se va abroga începând cu data de 1 ianuarie 2023, conform Codului Fiscal.