Infofinanciar > Lumea la zi > Populația Ungariei va scădea sub nouă milioane de locuitori în douăzeci de ani
Lumea la zi

Populația Ungariei va scădea sub nouă milioane de locuitori în douăzeci de ani

Ungaria, Sursă foto: Shutterstock
Foto: facebook.com

Populația Ungariei va scădea dramatic, aflăm de la cel de-al 5-lea Summit demografic de la Budapesta, care, potrivit organizatorilor, este „cel mai important forum strategic internațional pe teme demografice din 2015 încoace”, va avea loc până sâmbătă.

Pe baza numărului de participanți, este mai probabil ca evenimentul să fie considerat ca fiind un produs de marketing politic al lui Viktor Orbán, mai degrabă decât o deliberare care să producă soluții reale, dar declinul dramatic al populației este în continuare o problemă reală și serioasă.

Populația Ungariei va scădea

Prognoza Oficiului Central de Statistică din Ungaria (KSH) prezintă compoziția pe vârste a populației Ungariei în funcție de sex până în 1870, cu o proiecție până în 2070.

Aceasta arată că se așteaptă ca declinul demografic să continue într-un ritm accelerat. Totul agravat de o îmbătrânire masivă a societății.

Perspectivele sunt chiar mai rele decât credeau anterior cercetătorii. În 2006, KSH a estimat că populația Ungariei va fi mai mică de 9 milioane de locuitori până în 2045. Eurostat stabilise această cifră pentru 2050. Însă, potrivit celor mai recente date, acest lucru se va întâmpla în 2043. Adică peste exact 20 de ani.

KSH estimează că, în 2043, populația ungară va fi de 8.985.516 locuitori. Un sfert va avea peste 65 de ani, iar aproape o cincime va avea peste 70 de ani. În acest an, persoanele cu vârsta de peste 65 de ani vor reprezenta o cincime din populație. Iar persoanele cu vârsta de peste 70 de ani vor reprezenta doar 14%.

Mai puțini tineri

Între timp, numărul tinerilor este în scădere. În acest an, 15,73% din populație are sub 15 ani, urmând să ajungă la 14,89% până în 2043. Declinul populației active, cea cu vârste cuprinse între 20 și 60 de ani, este și mai spectaculos. Acesta a scăzut de la aproape 55% în prezent la 50%.

KSH estimează că rata de pierdere a populației va fi de peste 40.000 de locuitori pe an până în anii 2040. Până în anii 2060, ar putea fi de aproape 50.000 de locuitori pe an. Se estimează că populația ungară va scădea la mai puțin de 7,8 milioane de locuitori până în 2070.

Ungaria este un stat național unitar împărțit în 19 județe. În plus, capitala Budapesta este o entitate independentă. Județele și capitala sunt cele 20 de unități de nivelul trei ale Ungariei. Ele sunt în continuare subdivizate în 174 de districte. Districtele sunt împărțite în continuare în orașe și sate.

Din 1996, județele și orașul Budapesta au fost grupate în șapte regiuni în scopuri statistice și de dezvoltare. Aceste șapte regiuni constituie unitățile de nivel doi ale Ungariei. Acestea sunt Ungaria Centrală, Transdanubia Centrală, Nordul Marii Câmpii, Ungaria de Nord, Transdanubia de Sud, Sudul Marii Câmpii și Transdanubia de Vest.