Infofinanciar > Esential > Lumea în cifre (57): Care sunt cele mai mari orașe din lume în funcție de populație
Esential

Lumea în cifre (57): Care sunt cele mai mari orașe din lume în funcție de populație

Lumea în cifre (57): Care sunt cele mai mari orașe din lume în funcție de populație
sursa foto visualcapitalist.com

În ultimul secol, lumea a cunoscut o urbanizare rapidă. În prezent, peste 4,3 miliarde de oameni trăiesc în mediul urban, ceea ce reprezintă 55% din populația lumii. Dar care sunt cele mai mari orașe din lume?

Răspunsurile la această întrebare vor varia foarte mult. Acestea vor fi în funcție de liniile folosite pentru a delimita granițele orașelor și a măsura populația acestora. Graficul de mai sus utilizează date preluate de la cele mai recente recensăminte oficiale și proiecții pentru a clasifica primele orașe în funcție de cei mai comuni trei parametri.

Cele mai mari orașe în funcție granițele administrative

Prima măsurătoare se bazează pe orașul propriu-zis, adică pe granițele administrative.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite, un oraș propriu-zis este „jurisdicția politică unică care conține centrul istoric al orașului”.

Orașul chinezesc Chongqing conduce în clasament după această măsurătoare și are o graniță administrativă de mărimea Austriei, cu o populație urbană de 32,1 milioane de locuitori.

Sistemul de monorail al orașului deține recorduri pentru că este cel mai lung și cel mai aglomerat din lume, având 70 de stații. Aeroportul internațional Chongqing Jiangbei, se numără printre primele 50 cele mai aglomerate aeroporturi din lume. În plus, orașul se numără printre primele 50 de centre de cercetare științifică de pe glob.

Alte orașe chinezești domină clasamentul după acest criteriu:

Primul oraș care nu este chinezesc, Delhi, a cunoscut una dintre cele mai rapide expansiuni urbane din lume.

Organizația Națiunilor Unite estimează că India va adăuga peste 400 de milioane de locuitori urbani până în 2050, față de 250 de milioane de persoane în China și 190 de milioane în Nigeria.

Cele mai mari orașe în funcție de suprafața urbană

Această măsurătoare ignoră în mare măsură granițele teritoriale și consideră că un oraș este o zonă construită contiguă și conectată.

Demographia descrie zonele urbane ca funcționând ca o unitate economică integrată, legată prin fluxuri de navetism, interacțiuni sociale și economice.

Conform acestui criteriu, Tokyo conduce în clasament:

Orașul propriu-zis găzduiește aproximativ 10% din populația Japoniei. Dacă se ia în considerare zona metropolitană extinsă a orașului Tokyo, care include orașe precum Kanagawa, Saitama și Chiba, atunci populația totală a orașului Tokyo depășește 37 de milioane de locuitori – aproximativ 30% din totalul țării.

Prin urmare, chiar și cu unul dintre cele mai mari sisteme feroviare din lume, trenurile din Tokyo sunt incredibil de aglomerate, cu o rată de îmbarcare de 200% în timpul orelor de vârf în zonele cele mai aglomerate. Orașul este, de asemenea, renumit pentru Shibuya Crossing, cea mai aglomerată intersecție de pe planetă.

Cele mai mari orașe în funcție de zona metropolitană

Tokyo conduce după ultimul nostru indicator, zona metropolitană.

Această măsurătoare este similară cu zona urbană, dar este definită în general de organizații oficiale, fie în scopuri statistice, fie de guvernare.

În Statele Unite, aceasta ia forma unor zone statistice metropolitane (MSA), cum ar fi Chicago-Naperville-Elgin sau Phoenix-Mesa-Chandler.

Pe măsură ce populația urbană globală continuă să crească, se așteaptă ca noi orașe, în special din Africa și Asia, să se lupte în curând pentru eticheta de „cel mai mare”.

ONU preconizează că, până în 2050, 68% din populația lumii va locui în zone urbane, potrivit Visual Capitalist.