Lumea la zi

Polonia, următoarea țintă a Moscovei! Ce a declarat premierul polon

premierul poloniei sursa: Mediafax
sursa: Mediafax

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat că, în cazul „căderii Kievului”, Rusia le va ataca țara. Premierul a îndemnat ca tragedia care a avut loc la Przewodów să nu fie uitată.

Premierul a asigurat că Polonia este în siguranță și că nu dorește un război cu Rusia. Însă, în urma incidentului din Przewodów, o localitate de la granița cu Ucraina, în care doi civili au fost uciși de două rachete de război, Polonia trebuie să ia în considerare posibilitatea de a deveni următoarea țintă a lui putin, în cazul căderii Kievului.

„Moartea a doi cetățeni polonezi ne-a făcut să realizăm cât de aproape este războiul. Putin terorizează Ucraina de câteva luni. Atacurile cu rachete rusești nu vizează ținte militare, ci civili. Bombele cad în apropierea Poloniei”, a scris Morawiecki, citează site-ul de știri ucrainean Obozrevatel.

Premierul a clarificat că incidentul căderii rachetelor în Przewodów a fost un accident și că Polonia nu are nicio dovadă cum că Rusia ar fi plănuit un atac direct, însă se continuă investigațiile pe acest subiect, așa că nimic nu este sigur.

Moravetskyi a subliniat că vinovatul indirect al tragediei este tot Moscova, indiferent din partea cui au căzut rachetele: „Dar principalul motiv este cunoscut – dacă nu ar fi fost războiul, dacă nu ar fi fost bombardarea masivă a Ucrainei, acest lucru nu s-ar fi întâmplat niciodată. Doar Rusia este responsabilă pentru această tragedie”.

„Există o singură modalitate de a evita acest lucru – să sprijinim victoria Ucrainei. Putin a demonstrat că este un politician nemilos care nu se va opri în fața nimănui. Dacă Kievul cade, Rusia își va îndrepta agresiunea împotriva Poloniei”, a rezumat premierul polonez.

În urma prăbușirii rachetei din Przewodów, Polonia, ministrul leton de externe Edgars Rinkēvičs a declarat că țările NATO, în special cele care au o graniță comună cu Ucraina, ar trebui să se gândească la consolidarea apărării aeriene. Acesta se referea, desigur, și la țara noastră.

Rusia a negat acuzațiile asupra rachetelor

Ministerul rus al Apărării a negat marțea trecută informațiile potrivit cărora rachete rusești ar fi lovit teritoriul polonez, calificându-le drept „o provocare deliberată din partea Ucrainei cu scopul escaladării situației”.

Acesta a adăugat într-o declarație pentru Reuters: „Nu au fost efectuate lovituri cu mijloace de distrugere rusești asupra unor ținte din apropierea frontierei de stat ucraineano-poloneze”. Epavele care ar fi fost găsite la fața locului „nu au nicio legătură cu armele rusești”, a precizat aceasta.

În tandem, Ucraina a negat și ea posibilitatea ca rachetele căzute în Polonia să fi fost parte a armamentului ucrainean. Zelenski a declarat că a primit asigurări de la comandanții săi de vârf că „nu a fost racheta noastră”. De asemenea, el a cerut ca oficialilor ucraineni să li se permită accesul la locul exploziei și să ia parte la anchetă.