Lumea la zi

Polonia sare în sprijinul Ungariei! Oficialii de la Varșovia: „Scopul real al Bruxelles-ului este schimbarea guvernului ungar”

g4media.ro
FOTO: g4media.ro

După ce Viktor Orban a lansat o serie de ironii la adresa Comisiei Europene (CE)ca urmare a deciziei acesteia de a propune suspendare anumitor fonduri, a venit rândul Poloniei să ia atitudine. Regimul de la Varșovia acuză executivul european că nu dorește nimic altceva decât să schimbe guvernul de la Budapesta.

Piotr Wawrzyk, ministrul adjunct polonez, a declarat: „Comisia Europeană folosește argumente artificiale pentru a justifica aplicarea condiționalității statului de repte împotriva Ungariei, iar scopul real al Bruxelles-ului este schimbarea guvernului ungar”, potrivit MTI.

Declarația a fost făcută de oficialul polonez în cadrul unui interviu acordat agenției de presă PAP, în urma reacției Comisiei Europene de a propune suspendarea unei părți din fondurile de coeziune pentru Ungaria având în vedere proasta gestionare a acestora.

Comisia Europeană este împotriva statelor care nu-i împărtășește opiniile

Întrebat despre măsurile impuse de Comisia Europeană, Wawrzyk a argumentat faptul că motivele care fundamentează decizia Comisiei ”cu siguranță nu sunt motivele descrise”. Această declarațe a apărut în baza faptului că instituția de la Bruxelles nu a demarat proceduri similare  împotriva altor state membre.

„Vedem deci că avem de-a face cu un fel de argumente artificiale”, a mai precizat  oficialul polonez.
Din punctul de vedere al politicianului polonez, Comisia Europeană este împotriva guvernelor care nu împărtășesc opiniile așa numitului curent european majoritar. Acesta a mai adăuat faptul că „la fel ca în cazul acțiunii împotriva Poloniei, scopul lor este de a înlocui guvernul ungar”.

Comisia Europneană, în accepțiunea lui Warwzyk, ”utilizează diverse trucuri juridice în demersul ei”, prin care încearcă înlocuirea guvernelor care nu se raliază normelor și valorilor europene. Oficialul poloneze a mai precizat faptul că ”această procedură până acum, practice nu a dat rezultate”.

Wawrzyk a fost întrebat despre propria opinie referitoare la situația în care Ungaria este pe punctul de a pierde miliardele europene. Oficialul polonez și-a menținut retorica făcând trimitere la faptul că CE va face tot ce este posibil pentru a da un exemplu de descurajare acelor state care nu îi urmărec și aplică politica.

„Autoritățile din Varșovia se vor opune cu fermitate împotriva blocării fondurilor Ungariei”

Wawrzyk a mai adăugat faptul că Polonia nu va susține astfel de soluții, chestiune reluată și de premierul polonez Mateusz Morawiecki. Cel din urmă a declarat faptul că autoritățile din Varșovia se vor opune cu fermitate împotriva blocării de către instituțiile Uniunii Europene  fondurilor aferente regimului de la Budapesta.

”Polonia se va opune cu toată forţa oricărui demers al instituţiilor europene care ar urmări să priveze de fonduri o ţară membră, în acest caz Ungaria, într-un mod complet neautorizat”, a mai adăugat premierul polonez.

Comisia Europeană a criticat legăturile pe care guvernul lui Orban le are cu oligarhii de la Moscova. Bruxelles-ul l-a acuzat pe oficialul din Ungaria de faptul că a amânat înghețarea activelor rusești după invadarea Ucrainei. Instituția europeană susține că în momentul de față activele blocate sunt de doar 3.000 de euro, potrivit caleaeuropeană.ro.

Într-o declarație facută în cursul zilei de duminică, ministrul Dezvoltării din Ungaria,  Tibor Navracsics, însărcinat cu negocierile UE, a susținut faptul că își dorește ca măsurile luate de Ungaria să fie auto-suficiente pentr a convinge Comisia Europeană că Budapesta va implementa mecanismele necesare pentru protejarea fondurilor europene.