Lumea la zi

Polonia, o nouă mutare strategică! Rușii scoși din joc din ce în ce mai mult

Andrzej Duda, Sursă foto: Revista 22
Sursă foto: Revista 22

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a anunțat sâmbătă că țara sa a construit un canal direct care duce spre portul Elblag din Marea Baltică, fără ca bărcile să mai tranzieze apele teritoriale ale Rusiei. Până la inaugurarea acestei rute, navele comerciale care trebuiau să ajungă în portul Elblag trebuiau să navigheze pe lângă o peninsulă care aparține atât Poloniei, cât și Rusiei. De asemenea, aceste bărci trebuiau să dispună de o autorizație de trecere a acestei zone.

„Este vorba de deschiderea acestei căi, astfel încât să nu mai fie nevoie să cerem acordul unei țări care nu ne este prietenoasă”, a declarat președintele Poloniei Andrzej Duda în cadrul ceremoniei de inaugurare a canalului de sâmbătă.

Până la construirea acestei rute, zona putea fi traversată doar de ambarcațiunile de dimensiuni mici. Însă, de acum, canalul va permite traversarea acestui drum de 25 de km (distanța până la portul Elblag) și ambarcațiunilor de 100 de metri lungime, 20 de metri lățime și un pescaj de 4,5 metri. Costul total al realizării acestui canal se ridică la două miliarde de zloți, care înseamnă 420 de milioane de euro, scrie AFP, citat de Hotnews.

Relațiile comerciale dintre cele două state sunt distruse

În luna mai a acestui an, Guvernul de la Varșovia a anunțat rezilierea acordului pe care îl avea cu Rusia, vechi de 30 de ani, care prevedea aprovizionarea cu gaze naturale rusești. Această decizie a fost anunțată de ministrul polonez al luptei împotriva schimbărilor climatice, Anna Moskwa.

„Polonia denunță acordul interguvernamental privind gazele din 1993 privind [gazoductul] Yamal”, a scris Moskwa într-o postare pe Twitter de la acea vreme.

„Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a confirmat că hotărârea guvernului polonez în direcția independenței complete față de gazul rusesc a fost corectă. Întotdeauna am știut că Gazprom nu este un partener de încredere”, a mai completat aceasta

Potrivit acordului, furnizarea de gaze naturale se realiza prin gazoductul Yamal.

Frontiera cu Kaliningrad, un punct fierbinte

De asemenea, viceministrul polonez de interne, Bartosz Grodecki, a declarat în cursul acestei săptămâni că frontiera Poloniei cu Rusia, din jurul exclavei Kaliningrad, „trebuie securizată”. Grodecki a catalogat Rusia drept „un vecin instabil”, care a „comis acte de terorism împotriva vecinilor săi”, şi din această cauză „este necesar de pus în practică măsuri de securitate şi descurajare”.

„Există deja un proiect de creare a unui sistem de securitate eficient şi modern în perimetrul frontierei cu Kaliningrad”, a completat viceministrul polonez, care a adăugat că, pe lângă alocarea unor „resurse majore” la transpunerea în practică a respectivului proiect, guvernul va recurge la trupele de grăniceri.

În urma declanșării războiului în Ucraina, tensiunea din oraşele poloneze de lângă Kaliningrad a tot crescut. De altfel, reprezentanții autorităților locale din zonă le-au distribuit informaţii localnicilor în ceea ce privește utilizarea garajelor subterane şi a subsolurilor ca adăposturi împotriva unei posibile invazii ruseşti.