Lumea la zi

Polonia îl îngenunchează pe Putin! Măsura care va scoate Kremlinul din joc

Steagul Poloniei
Sursa foto: Forbes.ro

Polonia ia în calcul mai multe măsuri, printre care și importul mai mare al energiei nucleare din Ucraina pe fondul creșterii prețurilor la energie.

Mateusz Morawiecki, pim-ministrul polonez, a fost prezent la Kiev. Acesta s-a întâlnit cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, căruia a ținut să-i mulțumească pentru furnizarea de energie nucleară de la centrala Hmelnîțkîi, care se află pe teritoriul Ucrainei.

Această măsură are în vedere reducerea cantității energiei electrice produse cu ajutorului cărbunelui, conform g4media.ro.

Combaterea crizei energetice este cea mai importantă

„Uniunea Europeană trebuie să acorde prioritate unor măsuri de combatere a crizei înaintea impunerii unei taxe speciale pentru producătorii de energie, a spus Morawiecki referitoare la planurile Bruxelles-ului.

„Nu excludem anumite impozite asupra celor care au profituri extraordinare, dar există și alte instrumente care ar trebui declanșate chiar înainte de această taxă.”, a transmis acesta. El a făcut trimitere și la o suspendare a Serviciilor de Testare Educaționale pentru o perioadă de doi ani, dar și la o scădere semnificativă a prețurilor la premisele de carbon.

În Polonia, inflația era situată la nivelul de 16,1%. Această valoare este cea mai mare înregistrată în ultimii ani. Economiștii spun că acest lucru ar putea împinge statul într-o recesiune înainte de sfârșitul anului.

UE vrea o singură politică energetică

De asemenea, Morawiecki a făcut trimitere la ideea unei singure politici energetice la care s-au gândit oficialii de la Uniunea Europeană.

„A pretinde este foarte ușor să existe o singură politică energetică este total greșit: o singură dimensiune nu se potrivește tuturor. Toate statele membre trebuie să aibă propriile soluții pentru sistemele lor energetice și aspirațiile de neutralitate climatică”, a sugerat acesta.

Guvernul a decis plafonarea creșterii costurilor legate de încălzire districtuală la 40%. De asemenea, are în vedere introducerea unor subvenții pentru alți combustibili pe lângă cărbune.

Măsuri pentru gospodăriile poloneze

În același timp au fost aprobate alte două proiecte de lege referitoare la atenuarea costurilor la energie. Unul dintre ele vizează extinderea unei subvenții introduse pentru gospodăriile care folosesc cărbune pentru încălzire. Cel de-al doilea are în vedere alocarea a 2,87 de miliarde de euro către autoritățile locale.

„Situaţia gospodăriilor poloneze în timpul iernii va depinde foarte mult de vreme, ceea ce este îngrijorător“, arată Ilona Jedrasik de la biroul polonez al ClientEarth, o organizaţie non-guvernamentală de mediu

Prețul cărbunelui s-a triplat în Polonia, iar din această cauză, oficialii încearcă să găsească înlocuitori din țări precum Africa de Sud sau Columbia.