Infofinanciar > Lumea la zi > Polonia se înarmează până în dinți! Achiziția care face rușii să dea înapoi
Lumea la zi

Polonia se înarmează până în dinți! Achiziția care face rușii să dea înapoi

Elicopter, Sursă foto: unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

Polonia, unul dintre statele care a ajutat cel mai mult Ucraina din punct de vedere militar și politic în contextul războiului pornit de Rusia, a decis să-și îmbunătățească armata, pentru a putea răspunde mai bine unui eventual atac din partea Federației Ruse.

Astfel, guvernul polonez, prin vocea ministrului apărării, Mariusz Blaszczak, a anunțat joi, într-o reuniune de joi a grupului de contact pentru Ucraina desfăşurată în Germania, că are de gând să achiziționeze 96 de elicoptere de luptă Apache din SUA. De asemenea, autoritățile au transmis că această cerere de achiziție a fost deja înaintată oficialilor americani, scrie Agerpres.

Potrivit unor informații ale agenţiei poloneze PAP, o parte dintre aceste elicoptere vor face parte dintr-o unitate de tancuri americane de luptă, de tip Abrams. Această decizie a fost luată după ce ministrul Blaszczak a mărturisit că cele două echipamente militare, combinate, devin împreună „o forță de neoprit”.

În același timp, Polonia încearcă să-și îmbunătățească armata și-n ceea ce privește tancurile de luptă. Autoritățile au cumpărat în ultima vreme sute de tancuri Abrams, atât noi, cât şi second-hand, pentru a-și putea întregi armata, după ce guvernul de la Varșovia a donat tancuri mai vechi, de concepție sovietică, Ucrainei.

Odată ce această tranzacție se va finaliza, Polonia va deveni al doilea cel mai operator de elicoptere Apache din lume, după SUA.

Cursa înarmării continuă

La sfârșitul lunii iulie, ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, a transmis la acea vreme că Polonia va achiziţiona 48 de avioane de vânătoare FA-50, un prim lot de 180 de tancuri K2 Black Panther şi obuziere din Coreea de Sud.

„În acest an vor fi livrate primele unităţi şi vor exista 180 de tancuri (K2 Black Panther) în prima comandă. În cele din urmă, aceste tancuri vor fi produse în Polonia”, a declarat ministrul Mariusz Blaszczak într-un interviu acordat publicației Sieci.

De asemenea, Polonia și-a exprimat dorința de a se întări și din punct de vedere al resurselor umane. În luna iunie a anului curent, Mariusz Blaszczak, a inaugurat un stagiu militar pe bază de voluntariat, pentru a crește numărul soldaților din dotare.

„Vrem ca armata poloneză să fie puternică și, pentru ca asta să se întâmple, trebuie să fie și numeroasă, de aici planurile noastre de a avea o armată poloneză de 300.000 de soldați”, a mărturisit acesta.

Potrivit datelor furnizate de guvernul polonez, Polonia dispunea la începutul lunii iunie de aproximativ 111.500 de militari profesioniști și 32.000 de soldați de apărare teritorială.