Lumea la zi

Polonia amână eliminarea treptată a cărbunelui. Dimpotrivă, producția se va extinde și vor fi deschise noi mine

polonia sursa digi24
sursa digi24

Criza energetică devine din ce în ce mai profundă la nivelul Occidentului. Polonia își va amâna planurile de închidere a minelor de cărbune din țară și chiar va extinde și mai mult producția, deschizând noi instalații, conform oficialilor Guvernului.

Ca sursă principală pentru a genera energia electrică, Polonia folosește cărbunele în proporție de 70%. Este clar cel mai mare număr din Uniunea Europeană. Planul energetic al guvernului, care a fost expus pe masa dezbaterilor, prevede că acest procent va scădea treptat până în 2024, ajungând undeva între 11% și 24%.

O bună parte din cărbunele ars în Polonia provine din minele interne. Totuși, în cadrul unui acord cu sindicatele, guvernul polonez a anunțat acum doi ani, că până in 2049, vor fi închise toate minele de cărbune.

Ministerul pentru Climă din Polonia

Cu toate acestea, într-un interviu acordat postului TV Republika, ministrul pentru climă, Anna Moskwa, a menționat că a existat o creștere a „cererii de cărbune chiar înainte de izbucnirea războiului” din Ucraina. Prin urmare, „plănuim să creștem producția acolo unde este posibil și planificăm, de asemenea, noi locații [miniere]”, a subliniat Moskwa, conform g4media.ro.

De asemenea, ministrul a precizat că, deși „energia nucleară este viitorul Poloniei, până când nu vom fi siguri de această energie atomică, nu vom închide nicio centrală pe cărbune”. Guvernul finalizează în prezent planurile de construcție a primelor trei centrale nucleare din țară.

Poziția ministrului Activelor de Stat

Ministrul activelor de stat, Jacek Sasin a subliniat că se va revizui calendarul pentru închiderea minelor până în 2049, întrucât energia electrică este bazată în proporție de 70% pe producția de cărbune. El a menționat mina Bogdanka, care se află în estul Poloniei, ca fiind o locație în care producția ar putea fi crescută, „dacă vrem cărbune, trebuie să investim”. Conform acestuia, dependența tot mai mare de cărbune importat trebuie să dispară. „Prin urmare, trebuie să rămânem cu cărbunele mai mult timp [și] să investim în energie regenerabilă, care, din păcate, este neregulată”.

Guvernul Poloniei

Luna trecută, guvernul polonez a ales firma americană Westinghouse pentru construirea primei centrale nucleare din țară. Ulterior, Coreea de Sud a fost menționată ca partener de încredere pentru dezvoltarea unei centrale nucleare separate, care va fi construită sub supravegherea firmelor private și de stat.

În ultimul an, trezoreria de stat a cumpăratactive de cărbune de la firmele energetice poloneze, ca parte a unui efort de restructurare a sectorului energetic tot mai deficitar, ajutând firmele de stat să găsească mai ușor finanțare pentru investiții cu emisii reduse sau spre zero.