Lumea la zi

POLITICO: Scholz și Macron îl amenință pe Biden. „Dacă Statele Unite nu se retrag, atunci UE va trebui să riposteze”

scholz macron sursă foto politico.eu
sursă foto politico.eu

Franța și Germania doresc să negocieze cu Washingtonul în privința concurenței neloiale – dar sunt gata să riposteze dacă este necesar. După ce s-au certat în mod public, Olaf Scholz și Emmanuel Macron au găsit un lucru asupra căruia sunt de acord: alarma tot mai mare cu privire la concurența neloială din partea SUA și potențiala nevoie ca Europa să riposteze.

Cancelarul german și președintele francez au discutat despre preocupările lor comune în timpul a aproape trei ore și jumătate de discuții în timpul unui prânz cu pește, vin și șampanie, miercuri, la Paris.

Aceștia au fost de acord că recentele planuri de subvenții de stat americane reprezintă măsuri de denaturare a pieței care au ca scop să convingă companiile să își mute producția în SUA, potrivit unor persoane familiare cu discuțiile lor. Iar aceasta este o problemă pe care doresc să o abordeze Uniunea Europeană.

Întâlnirea minților pe această temă a urmat dezacordurilor publice din ultimele săptămâni pe teme politice cheie, precum energia și apărarea, fracturând ceea ce este adesea văzut ca fiind alianța politică centrală a UE între cele mai mari două economii ale sale.

Dar, chiar dacă prânzul lor a avut loc într-un context stânjenitor, ambii lideri au fost de acord că UE nu poate sta cu mâinile în sân dacă Washingtonul merge mai departe cu Legea privind reducerea inflației, care oferă reduceri de taxe și beneficii energetice pentru companiile care investesc pe teritoriul SUA, în forma sa actuală. Mai exact, legislația americană semnată recent încurajează consumatorii să „cumpere produse americane” atunci când vine vorba de alegerea unui vehicul electric – o măsură deosebit de supărătoare pentru industriile auto importante din țări precum Franța și Germania.

„UE va trebui să riposteze”

Mesajul de la prânzul de la Paris este: Dacă Statele Unite nu se retrag, atunci UE va trebui să riposteze. Pentru a evita concurența neloială sau pierderea de investiții, va fi nevoie de sisteme de stimulente similare pentru companii. Această mișcare ar risca să arunce relațiile transatlantice într-un nou război comercial, scrie POLITICO.

Macron a fost primul care a făcut public acest avertisment dur. „Avem nevoie de o lege „Buy European Act”, la fel ca americanii, trebuie să rezervăm [subvențiile noastre] pentru producătorii noștri europeni”, a declarat președintele francez miercuri seară într-un interviu acordat postului de televiziune France 2, referindu-se în special la subvențiile de stat pentru mașinile electrice.

Macron a menționat, de asemenea, preocupări similare cu privire la concurența subvenționată de stat din China: „Aveți China care își protejează industria, SUA care își protejează industria și Europa care este o casă deschisă”, a spus Macron, adăugând: „[Scholz și cu mine] avem o convergență reală pentru a avansa pe această temă, am avut o conversație foarte bună.”

În mod crucial, Berlinul – care, în mod tradițional, a fost mai reticent atunci când a fost vorba de confruntarea cu SUA în disputele comerciale – susține într-adevăr demersul francez. Scholz este de acord cu faptul că UE va trebui să pună în aplicare contramăsuri similare cu schema americană dacă Washingtonul refuză să abordeze preocupările cheie exprimate de Berlin și Paris, potrivit unor persoane familiare cu gândirea cancelarului.

Scholz nu este un mare fan al formulării lui Macron privind un „Buy European Act”, deoarece evocă „Buy American Act”, vechi de aproape 90 de ani, care este adesea criticat ca fiind protecționist, deoarece favorizează companiile americane. Dar cancelarul împărtășește preocupările lui Macron cu privire la avantajele concurențiale neloiale, au declarat persoanele menționate.

La începutul acestei luni, Scholz a declarat în mod public că Europa va trebui să discute „în profunzime” cu SUA despre Legea privind reducerea inflației.

Lovitura primită de Germania

Într-o lovitură dată nucleului industrial german, gigantul chimic BASF a anunțat miercuri că intenționează să își reducă activitățile comerciale și locurile de muncă din Germania, șeful companiei, Martin Brudermüller, invocând ca motiv creșterea prețurilor la gaze – pe care le-a criticat pentru că sunt de șase ori mai mari decât în SUA -, precum și creșterea reglementărilor UE.

„Deciziile unei companii de succes precum BASF arată că trebuie să îmbunătățim atractivitatea generală a Germaniei ca locație de afaceri”, a declarat ministrul german de finanțe, Christian Lindner, într-un mesaj pe Twitter, promițând că va lua diverse măsuri, cum ar fi „scutiri fiscale pentru investițiile private”.

Totuși, înainte de a scoate artileria grea, Scholz și Macron vor să încerce să ajungă la o soluție negociată cu Washingtonul. Acest lucru ar trebui să se facă prin intermediul unui nou „Grup operativ UE-SUA privind legea de reducere a inflației”, care a fost înființat în timpul unei întâlniri între președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și consilierul adjunct pentru securitate națională al SUA, Mike Pyle, care a avut loc marți.

Grupul operativ format din oficiali europeni și americani se va reuni prin videoconferință spre sfârșitul săptămânii viitoare, subliniind seriozitatea demersului european.

În plus, miniștrii comerțului din UE se vor reuni lunea viitoare la Praga pentru o reuniune informală, la care va participa și emisarul comercial al SUA, Katherine Tai, pentru a discuta despre aceste tensiuni.

La Bruxelles, Comisia analizează, de asemenea, cu îngrijorare formularea lui Macron a unui „Buy European Act”, care evocă tendințe protecționiste pe care instituția UE încearcă de mult timp să le combată.

„Fiecare măsură pe care o luăm trebuie să fie în conformitate cu normele Organizației Mondiale a Comerțului”, a declarat un oficial al Comisiei, adăugând că Europa și SUA ar trebui să rezolve divergențele prin intermediul discuțiilor și „să nu coboare în măsuri de război comercial de tip „tit-for-tat”, așa cum am experimentat în timpul [fostului președinte american Donald] Trump”.