Infofinanciar > Lumea la zi > Liderii UE pun cap la cap un nou „Plan Marshall” pentru reconstrucția Ucrainei, în timp ce țara este bombardată
Lumea la zi

Liderii UE pun cap la cap un nou „Plan Marshall” pentru reconstrucția Ucrainei, în timp ce țara este bombardată

scholz, von der leyen sursa foto playtech.ro
olaf scholz si ursula von der leyen sursa foto playtech.ro

Lideri naționali, experți în dezvoltare și directori executivi se reunesc marți la Berlin pentru o conferință privind ceea ce gazdele descriu ca fiind un „plan Marshall” pentru reconstrucția Ucrainei după invazia Rusiei.

Conferința, găzduită de cancelarul german Olaf Scholz și de Comisia Europeană, nu va implica promisiuni concrete de bani pentru costul de reconstrucție estimat la 750 de miliarde de euro, o sarcină pe care gazdele au comparat-o ca amploare cu programul Marshall Aid al Statelor Unite pentru reconstrucția Europei după cel de-al Doilea Război Mondial.

Decizia lui Vladimir Putin de a lansa o invazie la scară largă a Ucrainei în luna februarie s-a soldat cu mii de morți și cu distrugerea de locuințe, întreprinderi și fabrici, instalații civile și de infrastructură. În timp ce războiul a fost condamnat ca fiind ilegal de majoritatea occidentalilor, Moscova îl descrie în continuare ca fiind o „operațiune militară specială” pentru a elimina facțiunile extremiste din Ucraina.

Reconstrucția Ucrainei, o investiție pentru viitor

„Forma reconstrucției va modela tipul de țară care va fi Ucraina în viitor”, au scris Scholz și președintele Comisiei Ursula von der Leyen în ediția de luni a ziarului german Frankfurter Allgemeine, potrivit Euronews.

„Un stat guvernat de lege cu instituții puternice? O economie agilă și modernă? O democrație vie care aparține Europei? Deși trebuie să fim întotdeauna precauți cu comparațiile istorice, acesta nu este cu nimic mai prejos decât un Plan Marshall pentru secolul XXI”, au scris ei, considerând reconstrucția Ucrainei drept o „sarcină pentru o generație”.

Luând cuvântul la un forum de afaceri, Scholz a exprimat dorința Germaniei ca Ucraina să devină într-o zi membră a Uniunii Europene, un fapt pe care donatorii ar trebui să îl ia în considerare atunci când se confruntă cu sumele uriașe pe care le-ar costa reconstrucția.

„Războiul lui Putin a sudat țările noastre”, a declarat el la forum.

Conducerea UE face apel la investiții private

Scholz a susținut că este important să se investească în reparația centralelor și rețelelor energetice distruse, dar și în îmbunătățirea eficienței acestora, pentru a permite, în cele din urmă, o extindere a exporturilor de energie electrică ucrainene către UE.

„Pe lângă acest ajutor de urgență, trebuie să începem să ne gândim astăzi la reconstrucția țării, deși pacea pare a fi încă departe. Acum trebuie să începem să reconstruim locuințe, școli, drumuri, poduri și infrastructuri distruse și să refacem sursele de alimentare cu energie, astfel încât țara să se poată pune rapid pe picioare. Ucraina are nevoie de perspectiva relansării economiei de îndată ce războiul se va încheia”, se arată în editorialul german, semnat de Ursula von der Leyen și Olaf Scholz.

„Banca Mondială estimează daunele provocate de război până în prezent la 350 de miliarde de euro. Iar distrugerea continuă, după cum au arătat cele mai recente atacuri din ultimele zile. Nici Ucraina, nici partenerii individuali nu vor fi în măsură să suporte singuri costurile. Trebuie să oferim cu toții o mână de ajutor – UE, G7 și partenerii noștri de pretutindeni. Instituțiile financiare internaționale și organizațiile internaționale de prim rang trebuie, desigur, să fie implicate. Pe termen lung, va fi important ca investitorii și întreprinderile private să investească și în reconstrucția Ucrainei, mai spun aceștia”, potrivit G4Media.