Infofinanciar > Lumea la zi > Politico: Orașul Poundbury sau dorința regelui Charles al III-lea de a-și construi propria linie arhitecturală
Lumea la zi

Politico: Orașul Poundbury sau dorința regelui Charles al III-lea de a-și construi propria linie arhitecturală

Charles al III lea Sursă foto People.com
FOTO: PEOPLE

Orașul Poundbury se află la trei ore la sud de Londra, dar, din punct de vedere estetic, se simte ca și cum ar fi la secole distanță de capitala densă și modernă a Marii Britanii. Străzile sunt străbătute de case de cărămidă pitorești, dar elegante, desprinse direct dintr-o adaptare  a unui roman de Jane Austen.

Dincolo de acestea, se află case de oraș în stil Regency, conace palladiene și o piață dominată de ceea ce pare a fi o versiune în miniatură a Palatului Buckingham. La prima vedere, locul pare măreț și plin de istorie, dar pe măsură ce te plimbi de la o pastișă arhitecturală la alta, satul istoric și pitoresc pare deconcertant de fals.

Asta pentru că așa este: Înainte de 1993, acest colț ploios și bătut de vânt din Dorset era doar un teren agricol noroios, dar în ultimii 30 de ani, prințul Charles, cel care va fi încoronat în curând Charles al III-lea, l-a folosit pentru a construi o reprezentare fizică a ceea ce crede el că ar trebui să arate comunitățile britanice.

Charles al III-lea, un prinț cu resentimente

Cu gama sa nesfârșită de colonade și porticuri, este ușor să respingi Poundbury ca fiind doar un alt proiect excentric susținut de Charles, care a lansat, de asemenea, o marcă de alimente organice și o organizație de caritate controversată pentru a promova medicina alternativă în timpul lungilor decenii pe care le-a petrecut așteptând să moștenească tronul.

Dar satul model este mai mult decât o glumă regală: este o carte de vizită pentru viziunea idealizată a noului rege asupra țării sale, una care se potrivește remarcabil de bine cu cea a Marii Britanii post-Brexit. Străzile ordonate și casele cu aspect istoric conferă lui Poundbury un aspect natural gentilom.

O vedere aeriană a satului Poundbury; SURSĂ FOTO: politico.eu

O vedere aeriană a satului Poundbury; SURSĂ FOTO: politico.eu

În anii 1980, prințul de atunci a decis să se despartă de faimoasa discreție a mamei sale și să își făurească propria personalitate publică prin comentarii pe teme sociale, o abordare care spera că va face ca monarhia demodată să pară mai apropiată publicului. În mod neașteptat, unul dintre subiectele pe care le-a abordat a fost flagelul arhitecturii moderne, despre care Charles consideră că a „depersonalizat și desfigurat” orașele britanice, umplându-le cu un mediu construit care nu reflectă „virtuțile civice, cum ar fi politețea, considerația și bunele maniere”.

Ani de zile, Charles a folosit aparițiile publice pentru a se opune unor clădiri brutaliste precum Teatrul Național din Londra, pe care l-a ironizat, spunând că arată ca „o centrală nucleară”, pentru a critica „dezastrul fără margini” care este centrul orașului Birmingham, plin de beton, și pentru a ironiza sediul vag scandinav al Bibliotecii Britanice, pe care l-a numit „o colecție întunecată de magazii care caută o semnificație simbolică”.

Proiectele contestate de regele Charles al III-lea

În mod mai controversat, el a făcut campanie împotriva unor proiecte care au sfârșit prin a fi abandonate. Printre acestea se număra un zgârie-nori de sticlă proiectat de Mies van der Rohe, care ar fi fost primul și singurul proiect al legendarului arhitect în Marea Britanie, precum și mai multe clădiri realizate de Richard Rogers, bestia neagră a lui Charles, arhitectul câștigător al Premiului Pritzker care a creat Centrul Pompidou din Paris.

instantaneu cu străzile orațului, sursă foto: Politico.eu

instantaneu cu străzile orațului, sursă foto: Politico.eu

Atacurile prințului au fost ridiculizate de comunitatea de arhitecți, care a subliniat că Charles nu avea nicio educație formală în arhitectură și urbanism și că era doar un membru al familiei regale oarecare care se opunea lumii moderne. Dar, în loc să se lase intimidat de reproșurile lor, Charles a continuat să se implice, publicând „O viziune a Marii Britanii”, manifestul său din 1989, cartea sa de cafea și special BBC, în care și-a expus argumentele împotriva „avangardei care a devenit establishmentul” și a pledat în favoarea unor comunități mici, frumoase și prietenoase cu pietonii.

În același an, a decis să meargă mai departe cu Poundbury, o extensie a orașului de piață Dorchester, pe care prințul și-a propus să o dezvolte pentru a arăta lumii cum se face urbanismul. Construind satul model pe un teren deținut de Ducatul de Cornwall – proprietatea privată controlată de fiul cel mai mare supraviețuitor al monarhului englez încă din 1337 – Charles a putut exercita un control strict asupra designului său și s-a putut asigura că acesta este în conformitate cu viziunea sa asupra vieții urbane.

Reguli, reguli și iar reguli

Într-o dimineață recentă și ploioasă, Simon Standish, un consultant semi-pensionar, stătea în bucătăria conacului său georgian recent construit, care se află între piața neoclasică Queen Mother Square din Poundbury și grădina memorială care urmează să fie finalizată în curând în memoria regretatului Prinț Philip, Duce de Edinburgh.

După zeci de ani petrecuți în afara Londrei, Standish și soția sa, ambii cu casa goală, s-au mutat în sat, „atrași de arhitectură, de comunitatea sigură și căutând să facă ceva cu totul diferit cu viața noastră”.

arhitectura orașului; sursă foto: Politico.eu

arhitectura orașului; sursă foto: Politico.eu

Standish, care este membru al asociației de rezidenți Love Poundbury, spune că nu regretă mutarea, dar recunoaște că există aspecte ciudate ale vieții în Poundbury, în special în legătură cu Ducatul de Cornwall, care exercită un control exagerat asupra tuturor elementelor estetice prin acorduri obligatorii din punct de vedere juridic incluse în contractele de vânzare a proprietăților din sat.

„Trebuie să lucrezi cu constructori locali autorizați, iar când clădirea este gata, Ducatul trebuie să vină să o inspecteze și să semneze”, a spus Standish. Atenția la detalii este atât de intensă, încât Ducatul a refuzat să semneze pentru casa sa până când nu a mutat alarma antiefracție de pe partea laterală a unui perete din spate în centru, probabil de dragul simetriei. Standish recunoaște că rigoarea este necesară pentru a păstra frumusețea satului, dar cu ochiul unui consultant, el pune la îndoială alegerile de design mai ineficiente.

imagine de ansamblu a orașului; sursă foto: politico.eu

imagine de ansamblu a orașului; sursă foto: politico.eu

„Charles nu vrea dezordine, așa că nu există semne evidente în Poundbury: Ele trebuie să fie discrete. Aceasta este de fapt o problemă pentru unele magazine, pentru că nu poți spune cu adevărat unde se află… Va trebui să se schimbe ceva, pentru că, altfel, vor da faliment”, a adăugat Standish.

„Există o mare dezbatere în acest moment cu privire la reducerea limitei de viteză de la 30 la 20 de mile pe oră în zonele urbane din comitatul Dorset, dar a existat o amânare, deoarece acest lucru ne-ar putea obliga să instalăm indicatoare, denivelări sau să punem marcaje pe drumuri care s-ar putea opune unor probleme de design estetic”, a spus acesta.

În mod similar, Standish a spus că fixarea pe estetică a făcut ca Poundbury să fie dificil pentru Poundbury să fie locul sustenabil pe care Charles și l-a imaginat și s-a plâns de faptul că Ducatul a fost lent în a susține instalarea de panouri solare în sat.

Într-o declarație, Ducatul a spus că a aprobat deja unele instalații de panouri solare și a precizat că toate casele sunt încălzite de surse de energie regenerabilă. De la începutul anilor 2000, localitatea a fost parțial alimentată cu gaz de reînnoire de la prima instalație de digestie anaerobă pe bază de biometan din Marea Britanie, dar Standish s-a întrebat dacă acest lucru este cu adevărat un semn de sustenabilitate în 2023.”Cât de ecologic poate fi Poundbury când anul trecut ne-am mutat într-o casă nou construită cu un boiler pe gaz?”, a spus el.

Clădirile înaintea oamenilor

În sens mai larg, Standish a susținut că satul nu reușește să își integreze cu succes cei peste 4.200 de locuitori. Deși l-a lăudat pe Charles pentru că a construit o cantitate substanțială de locuințe frumoase, cu venituri mici, care nu se disting de cele deținute de rezidenții mai bogați, el a susținut că s-a investit puțin efort în construirea unei comunități cu adevărat mixte.

„Nu există cu adevărat spații comunitare care să faciliteze integrarea”, a spus Standish. El a subliniat că, deși satul a fost proiectat pentru a fi în conformitate cu conceptele New Urbanism din anii 1980, care pun accentul pe mersul pe jos și pe interacțiunile în aer liber, multe dintre piețele sale sunt parcări glorificate și toate sunt expuse la vremea frecvent neprielnică.

străzile orașului: sursă foto: politico.eu

străzile orașului: sursă foto: politico.eu

„Oamenii nu se amestecă cu adevărat în parcuri și, din moment ce majoritatea caselor nu au grădini în față, nu interacționează cu adevărat nici pe străzi”, a spus el. „S-ar putea să te freci la pub, dar mersul acolo costă bani”. Asociația rezidenților din care face parte Standish încearcă să schimbe această situație printr-un experiment de democrație participativă numit „Marea Conversație”, în cadrul căruia localnicii sunt invitați să își împărtășească opiniile cu privire la modul în care ar putea face din Poundbury un loc mai bun în care să trăiești.

Până acum, mulți participanți au folosit ocazia pentru a se plânge de relația Ducatului față de ei, pe care un rezident care a ales să rămână anonim a rezumat-o ca fiind „semi-feudală”. Într-o declarație, un purtător de cuvânt al Ducatului a contestat această caracterizare, afirmând că acesta „menține un dialog regulat și productiv atât cu persoanele fizice, cât și cu organismele reprezentative ale comunității locale din Poundbury pentru a asigura succesul continuu al comunității în beneficiul tuturor”.

O declarație regală

Standish a declarat că a citit cartea lui Charles din 1989 în timp ce pregătea sondajul, pentru a „trece dincolo de clădiri și a vedea ce fel de societate încerca să genereze aici”. Problema, însă, este că prințul a fost „evaziv” cu privire la această parte a viziunii sale.

„Nu l-am întâlnit niciodată pe Charles, dar senzația pe care o am trăind aici este că este un romantic incurabil cu idei interesante în legătură cu potrivirea omului cu mediul înconjurător.  Doar că nu sunt sigur cât de realist este el în legătură cu acest tip de noțiuni și cu modul în care acestea se raportează la oameni”, a spus Standish. Charles nu este primul monarh englez care folosește arhitectura pentru a face o declarație.

Regii normanzi și plantageneți, precum William Cuceritorul și Edward I, au construit castele precum Windsor și Caernarfon pentru a-și afirma dominația asupra Angliei și, mai târziu, asupra Țării Galilor.

Mult mai târziu, Henric al VIII-lea și-a etalat măreția Tudor cu clădiri luxoase precum Palatul Nonsuch, acum dispărut, în timp ce Carol I aspira să construiască o celebrare și mai grandioasă a dinastiei Stuart la Whitehall și ar fi făcut-o dacă parlamentul nu i-ar fi tăiat mai întâi capul. Dar, în ultimul secol, predecesorii direcți ai lui Charles au abandonat în mare parte tradiția construcțiilor regale.

„De la moartea consortului reginei Victoria, prințul Albert, familia regală nu a mai manifestat un interes real pentru arhitectură, concentrându-se în schimb pe sport”, a declarat William Whyte, profesor de istorie socială și arhitecturală la St John’s College, Oxford. „În cazul reginei Elisabeta a II-a, interesul predominant pare să fi fost cursele de cai”.

Whyte a comparat Poundbury cu proiecte fantastice precum Hameau de la Reine al Mariei Antoinette

Revenind la tradiția construcțiilor, Whyte a spus că Charles a fost o surpriză pentru că nu o folosea pentru a-și celebra puterea sau bogăția personală, ci mai degrabă pentru a revendica „un revizionism ideologic pronunțat și contracultural, încercând în mod deliberat să detroneze modernismul și să se întoarcă la un amestec de arhitectură vernaculară și clasicism”. Whyte a comparat Poundbury cu proiecte fantastice precum Hameau de la Reine al Mariei Antoinette, un model de sat rustic în care regina putea scăpa de protocolul de la Versailles și se putea costuma în țăran.

În acest caz, Charles, un om crescut într-o serie de palate, a pus laolaltă „o colecție ciudată de idiomuri englezești, organizate pentru a exprima ideea sa despre cum ar trebui să fie o comunitate perfectă și organică”.

Samuel Hughes, cercetător la Oxford și șef al departamentului de locuințe din cadrul think tank-ului de centru-dreapta Centre for Policy Studies, a declarat că războiul lui Charles împotriva modernismului „a dat glas neliniștii pe care mulți oameni o simțeau în legătură cu o mulțime de proiecte de construcție”.

Hughes a sugerat că estetica de la Poundbury nu era atât de neobișnuită, „aproape toate construcțiile de locuințe sunt cel puțin stângaci de tradiționale. În schimb, el a argumentat că accentul pus la început pe locuințe accesibile integrate, străzi prietenoase cu pietonii și urbanism cu utilizare mixtă a făcut-o să iasă în evidență pentru că a devansat tendințele care sunt considerate astăzi ca fiind caracteristici ale unei bune construcții urbane, informează politico.eu.

Cu toate acestea, în ciuda urbanismului său progresist, Whyte a spus că există ceva distinct de Brexit în cazul satului model al lui Charles, în încercarea sa de a „condamna experții și elitele profesiei de arhitectură”, promovând în același timp o estetică impregnată de nostalgia trecutului Marii Britanii.

„Arhitectura clasică este, la originea sa, arhitectura imperiului, a dominației mondiale, a inegalității radicale”, a spus Whyte. „În susținerea acestei arhitecturi englezești idealizate, istorice, merită să ne întrebăm ce altă arhitectură și ce alți oameni sunt excluși din narațiune.”

„Este un loc frumos, bazat pe o noțiune romantică”

Standish, un locuitor din Poundbury, care a făcut campanie împotriva Brexitului, a recunoscut că aceste probleme au fost în mintea sa atunci când s-a mutat în sat.

„Provin dintr-un mediu evreiesc european și, pentru mine, Brexit a fost Anglia într-o mare retragere într-o perioadă mai veche și romantică, care nu are niciun sens”, a spus Standish, adăugând că, mutându-se din Londra multiculturală și globală în Poundbury, un sat istoric-pasnic din „Dorset, predominant alb, nu deosebit de bogat”, a simțit că „s-a retras și el puțin”.

Deși spune că, în cele din urmă, s-a regăsit într-o comunitate plăcută, plină de oameni cu origini interesante, Standish se teme că Poundbury s-ar putea lupta să supraviețuiască și indică proporția mai mare decât media a rezidenților cu vârsta de peste 65 de ani și numărul de copii mai mic decât media ca fiind o provocare majoră.

„Este un loc frumos, bazat pe o noțiune romantică, și nu sunt sigur cum va rezista pe termen lung. Dacă lucrurile nu se schimbă, cine se va muta aici? Probabil mai mulți oameni mai în vârstă care vor muri, iar asta nu este chiar o rețetă de succes”, a conchis Standish.