Lumea la zi

POLITICO: ONU avertizează! Unde se aplică „sclavie ca o crimă împotriva umanității”

sclavie 24hourrace.org
sursă foto: 24hourrace.org

Organizația Națiunilor Unite (ONU) vine cu un avertisment important. Instituția internațională susține că există zone în lume unde se practică „sclavie ca o crimă împotriva umanității”. Potrivit unui nou raport, unele aspecte ale politicii Chinei ar putea fi considerate ca având aceste trăsături îngrijorătoare, detalii care au revoltat administrație de la Beijing.

Raportul spune următoarele: „Lucrători sunt afectați în timpul muncii forțate, de supravegherea excesivă, condițiile de viață și de munci abuzive, restricționarea circulației, amenințări, violență fizică și/sau sexuală și alte tratamente inumane sau degradante. Astfel, unele cazuri pot echivala cu fenomenul de sclavie ca o crimă împotriva umanității, meritând o analiză independentă suplimentară”, scrie publicația POLITICO.

Acest fenomen în care oaemni sunt obligați să muncească ar avea loc în regiunea chineză Xinjiang, potrivit celui mai înalt expert al ONU în materie de sclavie, Tomoya Obokata, date prezentat într-un nou raport. „Oamenii din rândul minorităților uigure, kazahe și a altor minorități etnice din sectoare precum agricultura și industria prelucrătoare sunt siliți să muncească”, se scrie în acest raport referitor la regiunea vestică a Republicii Chineze.

Sclavia secolului XXI

Raportul Organizației Națiunilor Unite face remarci dure cu privire la formele contemporane de sclavie. Tomoya Obokata susține că unele aspecte ale politicii chineze din Xinjiang ar putea echivala chiar cu „sclavia ca o crimă împotriva umanității”. ONU acuză astfel Beijingul și noua sa politică de încălcări ale drepturilor omului împotriva minorității musulmane uigure. Statele Unite se alătură discuției, susținând că îb aceași zonă are loc un adevărat „genocid”.

Organizația Națiunilor Unite continuă acuzațiile și în cazul regiunii Tibet, unde ar fi fost identificat, de asemenea, fenomenul de muncă forțată a fost identificată.

Autoritățile de la Beijing au atacat drastic afirmațiile expertului ONU în materie de sclavie după ce raportul a fost publicat. „Un anumit raportor special alege să creadă în minciunile și dezinformările despre Xinjiang răspândite de Statele Unite ale Americii și de alte câteva țări occidentale, forțe anti-China”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe. Astfel, Beijingul susține că toate aceste detalii au menirea de a dezinforma întreaga lume, asta pentru că americanii ar fi început deja un „război informatic” cu Republica Chineză.

„Cei care se joacă cu focul sfârșesc prin a se arde”, i-a spus Xi Jinping în urmă cu aproape o lună, cu adresare directă către președintele americann Joe Biden. „Sper ca partea americană să înțeleagă perfect acest lucru”, a adăugat liderul chinez.