Lumea la zi

Politico: Deputații europeni vor să o interogheze pe Ursula von der Leyen în legătură cu contractul Pfizer pentru vaccinuri

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, Sursa foto British Vogue

Eurodeputații care conduc comisia COVID-19 a Parlamentului European au decis să îi ceară președintelui Comisiei Europene să apară public în fața comisiei, potrivit unei declarații trimise în exclusivitate pentru POLITICO de către președintele comisiei, europarlamentarul belgian Kathleen Van Brempt.

Parlamentarii vor să o întrebe pe Ursula von der Leyen despre rolul ei în negocierea unui contract masiv de vaccinare împotriva coronavirusului, în valoare de mai multe miliarde de euro, semnat în plină pandemie. În perioada premergătoare acestui contract, ea ar fi schimbat mesaje text cu directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla.

Uniunea Europeană a cheltuit o mulțime de resurse publice pentru producția și achiziționarea de vaccinuri în timpul pandemiei. Parlamentul are dreptul de a obține o transparență totală asupra modalităților acestor cheltuieli și a negocierilor preliminare care au condus la acestea”, a declarat Van Brempt în comunicat.

Ursula von der Leyen a evitat întrebările legate de pandemie

Până în prezent, președintele Comisiei a evitat întrebările legate de ceea ce s-a întâmplat în acele luni cruciale.

Nici Ombudsmanul UE și nici Curtea de Conturi nu au reușit să facă lumină în aceste afaceri obscure. Parchetul European, care dispune de puteri juridice de care celelalte agenții de supraveghere nu dispun, a deschis o anchetă privind contractele de vaccinare, fără a preciza dacă președintele Comisiei este ținta acesteia, conform politico.eu.

Grupul COVID a analizat afacerea, al treilea și cel mai mare contract semnat cu Pfizer și cu partenerul său german BioNTech, și a audiat până acum atât Curtea de Conturi, cât și Ombudsmanul. Însă Bourla a refuzat citația, trimițând un subaltern în locul său.

În conformitate cu regulile Parlamentului, invitația va fi trimisă președintelui Parlamentului, Roberta Metsola, care va decide apoi dacă îi va cere lui von der Leyen să participe la audiere. Metsola este membră a grupului de centru-dreapta al Partidului Popular European, același care a plasat-o pe președinta Comisiei în rolul său.

Invitație, însă fără forță juridică

Invitația, dacă va sosi, nu are nicio forță juridică. Ca și Bourla, von der Leyen poate refuza să se prezinte. Dar, având în vedere că apelurile pentru o mai mare transparență devin din ce în ce mai puternice pe măsură ce scandalul de corupție Qatargate cuprinde Bruxelles-ul, ea ar putea simți că nu poate refuza.

Nu doar von der Leyen se află în vizorul eurodeputaților. Van Brempt a spus în declarația sa că, de asemenea, comisia va cere revocarea privilegiilor de acces la Parlamentul European ale Pfizer ca răspuns la refuzul lui Bourla de a depune mărturie. S-a mai întâmplat în trecut: Legiuitorii au votat pentru a interzice lobbyiștii Monsanto în 2017, după ce compania a refuzat să se prezinte la o audiere. Dar nu este automat, decizia ar trebui să fie aprobată prin intermediul proceselor interne ale Parlamentului. Iar deputații europeni individuali pot continua să înscrie lobbyiștii Pfizer ca invitați privați.

Dar chiar și mișcările simbolice își au locul lor în timp ce instituțiile UE încearcă să repare recentele daune aduse reputației lor.

„Transparența este esențială pentru a asigura încrederea cetățenilor noștri în instituțiile europene”, a explicat Van Brempt.