Infofinanciar > Lumea la zi > POLITICO: Danemarca dorește să găzduiască în iulie un summit de pace între Ucraina și Rusia
Lumea la zi

POLITICO: Danemarca dorește să găzduiască în iulie un summit de pace între Ucraina și Rusia

protest pentru pace in ucraina, in danemarca
sursă foto dreamstime

Danemarca este dispusă să găzduiască discuții de pace între Ucraina și Rusia în luna iulie a anului viitor, a declarat luni ministrul danez de externe Lars Løkke Rasmussen, potrivit presei.

„Dacă Ucraina consideră că a sosit momentul pentru o astfel de întâlnire, ar fi fantastic”, a declarat Rasmussen la sosirea la Consiliul Afaceri Externe de la Bruxelles, potrivit Reuters. „Atunci, Danemarca ar dori în mod evident să găzduiască reuniunea”, care ar avea nevoie de implicarea „unor țări precum India, Brazilia și China”, a spus ministrul de externe, adăugând că este „greu de imaginat (pentru el) că Rusia ar vrea să participe”.

Løkke Rasmussen a declarat că a salutat decizia Washingtonului de a sprijini programele comune aliate de pregătire a piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16. „Este logic să începem antrenamentul piloților ucraineni cât mai curând posibil”, a declarat Lokke Rasmussen, adăugând că este prea devreme pentru a spune dacă Danemarca va furniza avioane F-16 Ucrainei.

Deși Moscova și Kievul au declarat că sunt deschise la discuții de pace, cele două state aflate în conflict au opinii divergente cu privire la care ar trebui să fie punctul de plecare al negocierilor.

Ucraina nu dorește să cedeze teritoriu Rusiei

Ucraina a stabilit ca precondiții pentru discuțiile de pace restabilirea integrității sale teritoriale, precum și „construirea unei arhitecturi de securitate în spațiul euroatlantic, inclusiv garanții pentru Ucraina”.

Rusia a declarat că Ucraina trebuie să fie „neutră”, să se abțină de la aderarea la NATO și la UE și dorește ca, pentru ca negocierile de pace să înceapă, comunitatea internațională să recunoască teritoriile pe care le-a anexat.

În ultimele luni, mai multe țări din Sudul Global au încercat să se poziționeze ca intermediari pentru discuțiile de pace. China și Brazilia au trimis emisari la Moscova și Kiev, în timp ce India s-a declarat pregătită să contribuie la un proces de pace, însă partenerii occidentali ai Ucrainei au ridicat îndoieli cu privire la credibilitatea acestora.

Mediatorii războiului par a fi subiectivi

Unii lideri occidentali au criticat încercările Beijingului ca fiind nerealiste, având în vedere poziția sa de unul dintre principalii aliați ai Moscovei.

În aprilie, președintele brazilian Luiz Inácio Lula da Silva a stârnit furia aliaților occidentali ai Ucrainei, afirmând că aceștia prelungesc războiul prin furnizarea de arme Kievului.

Lula ar fi trebuit să se întâlnească cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski la summitul G7 din Japonia din weekend, dar întâlnirea nu a putut avea loc deoarece Zelenski a întârziat, potrivit Reuters, preluat de POLITICO.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.