Infofinanciar > Lumea la zi > Politico: Cine sunt oamenii care controlează finanțele UE? Detalii din culisele blocului comunitar european
Lumea la zi

Politico: Cine sunt oamenii care controlează finanțele UE? Detalii din culisele blocului comunitar european

Europenilor le-a scăzut încrederea și în guvernele naționale, și în UE
FOTO:dreamstime.com

Plecarea înalților funcționari ai Trezoreriei lasă un gol în centrul procesului decizional financiar al UE, într-un moment de potențială criză bancară. Diferențele politice de acasă au făcut ca doi oficiali cheie să încheie ultimele înțelegeri la Bruxelles, scrie Politico.

Este o poveste despre intrigi, prietenii improbabile și înțelegeri de culise, care ajunge în centrul problemei unde se află cu adevărat puterea politică în UE. Este vorba despre unul dintre cele mai secrete și totuși influente organisme ale blocului comunitar și despre doi dintre cei mai importanți membri ai săi care tocmai au fost excluși din el.

Alessandro Rivera și Carsten Pillath, lasă un gol în procesul decizional al UE

Probabil că nu ați auzit de acest organism și, aproape sigur, nici de cei doi oficiali, dar este puțin probabil să găsiți un exemplu mai clar de putere în spatele tronului. În culise, sforile pe care le-au tras au ajutat la conducerea blocului prin apele economice agitate.

Plecările duble ale înalților funcționari ai trezoreriei italiene și germane, Alessandro Rivera și Carsten Pillath, lasă un gol în centrul procesului decizional al UE, într-un moment în care guvernele se confruntă cu o inflație record, cu o potențială criză bancară și cu certuri legate de modificarea normelor UE privind cheltuielile.

Rivera și Pillath au făcut parte din Comitetul economic și financiar și din grupul de lucru al Eurogrupului, care se ocupă doar de zona euro. Nu au avut agende publice, nu au fost citite în presă după eveniment și cu siguranță nu au fost în centrul atenției. În timp ce legendarele camere pline de fum în care au locuit predecesorii lor au fost de mult pierdute în istorie, negocierile și confidențialitatea au rămas aceleași.

Extraordinar de valoros

„Acesta este un grup de oameni destul de unit; ne vedem des și se creează prietenii”, a declarat un oficial care a vorbit cu Politico și care i-a văzut pe Rivera și Pillath lucrând îndeaproape. „Ajungi să ai încredere în celălalt, poți pune întrebări direct și știi că ceea ce primești este o evaluare sinceră”, informează platforma politico.eu.

Potrivit celor care au lucrat cu ei, chimia personală remarcabilă a duo-ului în ciuda pozițiilor opuse ale guvernelor lor respective a ajutat la depășirea uneia dintre cele mai grave diviziuni ale blocului. Membrii CEF, care reprezintă cele 27 de guverne ale Comisiei Europene, au o sarcină simplă: să încheie înțelegeri între ei, astfel încât stăpânii lor aleși, miniștrii de finanțe, să nu se bage în bucluc.

În general, ei nu au voie să vorbească cu presa, astfel că acest articol se bazează în principal pe conversații cu oficiali care au acceptat să vorbească cu POLITICO cu condiția strictă a anonimatului. Rivera și Pillath, a declarat unul dintre acești oficiali, au fost „extraordinar de valoroși în rezolvarea problemelor”, potrivit politico.eu.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.