Infofinanciar > Lumea la zi > POLITICO: Boris Johnson mai are 8 săptămâni de mandat! Se știe data când Marea Britanie va avea un nou premier
Lumea la zi

POLITICO: Boris Johnson mai are 8 săptămâni de mandat! Se știe data când Marea Britanie va avea un nou premier

Boris johnson
Sursa foto: romanialibera

Mandatul de premier al lui Boris Johnson se va încheia pe 6 septembrie, conform unui calendar convenit luni seară de șefii Partidului Conservator. Premierul britanic urmează să se retragă din funcție peste opt săptămâni, după ce un nou lider conservator va fi ales în urma unui scrutin al membrilor partidului, care se va încheia pe 5 septembrie. Succesorul uns al lui Johnson va prelua probabil funcția de lider conservator și prim-ministru al Regatului Unit a doua zi, marți, 6 septembrie.

Graham Brady, președintele comitetului 1922 al deputaților conservatori din spate este cel care decide calendarul conducerii. El a anunțat termenii luni seară, după ce regulile au fost aprobate de către conducerea Partidului Conservator. Nominalizările pentru conducere se vor deschide și se vor încheia marți. Candidații la conducerea conservatorilor vor trebui să obțină sprijinul a 20 dintre colegii lor parlamentari până la închiderea jocului marți pentru a ajunge pe buletinul de vot, înainte de primul vot în rândul parlamentarilor conservatori, care va avea loc a doua zi, a declarat Brady.

Orice candidat cu mai puțin de 30 de voturi în primul tur de scrutin de miercuri va fi eliminat. Un al doilea tur de scrutin este așteptat să aibă loc joi, urmând ca orice candidat cu mai puțin de 30 de voturi sau, în caz contrar, candidatul clasat pe ultimul loc să fie eliminat. Un al treilea tur de scrutin între deputați, dacă va fi necesar, va avea loc lunea viitoare, 18 iulie. Se preconizează că voturile succesive vor avea loc zilnic, în aceleași condiții, până când vor rămâne doar doi candidați.

Ultimii doi candidați vor fi apoi supuși votului membrilor de bază ai Partidului Conservator despre care se crede că sunt în total aproximativ 200.000 de persoane . Procesul va dura aproape toată vara, cu dezbateri față în față care vor avea loc în toată țara. Câștigătorul acestui scrutin îl va înlocui pe Johnson în funcția de prim-ministru.

Competiția, plină de viață

Boris Johnson a intrat în Downing Street în iulie 2019, după un proces similar în urma demisiei Theresei May. Ea a rămas în funcția de lider și prim-ministru în timp ce a avut loc concursul de conducere de două luni, dar apoi a demisionat imediat ce acesta s-a încheiat. Johnson a preluat conducerea pe 24 iulie, la o zi după ce au fost anunțate rezultatele votului membrilor conservatori.

Brady a declarat că bătălia din acest an se anunță a fi o competiție „plină de viață” și că speră că va aduce o „dezbatere constructivă adecvată și sănătoasă despre viitoarea direcție a Partidului Conservator”.

El a declarat pentru televiziuni: „Trebuie să ne asigurăm că există o perioadă rezonabilă de timp pentru ca membrii partidului și pentru țară să aibă șansa de a se întâlni cu candidații și de a-i chestiona la întâlnirile regionale.”

De asemenea, a adăugat: „Sunt foarte dornic ca acest lucru să se încheie cât mai ușor, curat și rapid posibil.” Brady a declarat că aproximativ o duzină de întâlniri cu membrii de partid vor avea loc, unele dintre ele online. Comisia 1922 a fost nerăbdătoare să încheie etapele parlamentare ale concursului înaintea deciziei Camerei Comunelor de întrerupere pentru o perioadă de șase săptămâni, joi, 21 iulie.

Comportament neadecvat

Johnson a fost forțat să demisioneze săptămâna trecută după ce a pierdut sprijinul majorității parlamentarilor conservatori. Demisiile în masă ale miniștrilor  declanșate de plecările secretarului său pentru sănătate, Sajid Javid, și a cancelarului Rishi Sunak, în ziua precedentă, l-au pus în imposibilitatea de a numi un nou guvern.

Plecările ministeriale au fost precipitate de o serie de scandaluri legate de comportamentul personal și profesional al lui Johnson, culminând cu o dispută acerbă legată de numirea adjunctului său, Chris Pincher, un înalt responsabil guvernamental. Totodată, și el a demisionat luna aceasta după ce a fost acuzat că a pipăit doi bărbați într-un club privat.