Infofinanciar > Info > Plătiți prea mult pentru energia electrică? Aceste sfaturi reduc facturile pentru curentul electric
Info

Plătiți prea mult pentru energia electrică? Aceste sfaturi reduc facturile pentru curentul electric

FOTO: cancan.ro
FOTO: cancan.ro

Economisirea energiei electrice este benefică nu doar din considerente ce țin de criza climatică sau de încălzirea globală, este benefică și pentru propria securitate financiară. Pentru economia proprie sau a familiei, este indicat să vă alocați câteva minute pentru a deconecta consumatorii de la sursa de alimentare.

În această iarnă, întreaga Europa se confruntă cu o explozie a prețurilor în toate domeniile iar România nu face excepție. Fluctuațiile prețului energiei electrice sunt predictibile. În acest sens, portalul Check 24 sau Verivox se ocupă cu realizarea previziunilor respective.

Observatorii și analiștii din industrie estimează o corecție a prețurilor, însă, cât de mult va fi această depinde de o serie de factori. Cei mai importanți vectori care modelează prețurile sunt piața energiei, industria și evoluțiile pieței gazelor.

Costurile producției energiei electrice reprezintă 50% din prețul total

Conform serviciului pentru industrie ”Strom-Report”, costurile aferente producției și distribuției energiei electrice reprezintă aproximativ 50% din prețul total. Este pentru prima oară în ultimii zece ani când ponderea a fost atât de mare. Tocmai din această cauză este necesar să începeți economisirea curentului electric acasă.

Chiar și în modul stand-by, electrocasnicele consumă, indiferent că este vorba de televizoare, computere, sisteme stereo sau console de jocuri. O investiție minimă într-o priză multiplă comutată vă permite să economisiți și timp și bani.

De pildă, cuptorul cu microunde, spre deosebire de frigider, nu necesită o alimentare continuă, prin urmare, poate fi cu ușurință decuplat de la sursa de alimentare. Este și cazul imprimantei, un consumator de putere ascuns care poate fi alimentat doar atunci când este nevoie. De asemenea, și router-ul face parte din categoria consumatorilor care pot fi oprite pe durata nopții.

Un aparat din bucătărie, încadrat în categoria consumatorilor cei mai mari, este aragazul electric. Acesta nu are nevoie de mult timp pentru a se încălzi, așadar este indicat să nu-l puneți în funcțiune cu mult timp înainte de a găti. Totodată, experții susțin că folosirea capacelor atunci când ”bucătăriți” este de preferat, deoarece nu se risipește căldura.

Metode de economisire a energiei electrice

Frigiderul, deși este indispensabil într-o locuință, acesta este unul dintre cei mari consumatori de curent, dar acest lucru nu înseamnă că nu sunt metode prin care să limitați risipa energiei electrice. De exemplu, amplasarea acestuia într-un loc aerisit și departe de o sursă de căldură mai atenuează din consum. Important este ca acesta să fie dezghețat înainte ca stratul de gheață să depășească 2 mm.

De reținut este faptul că  un frigider cu o clasa energetică superioară reduce consumul de energie electrică cu 30%  față de unul obișnuit. Mașina de spălat rufe, uscătorul sau mașina de spălat vase sunt de asemenea, aparate electrocasnice care pot fi conectate la sursa de alimentare doar atunci când acestea sunt utilizate.

Pe lângă consumul generat de aparatele menționate anterior, nu trebuie scăpate din vedere și alte aparate din locuință precum hota electrică, televizorul sau aparatele de aer condiționat, pentru care se poate conține un consum redus dacă sunt aplicate principiile de economisire amintite mai sus, potrivit despre-energie.ro.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.