Infofinanciar > Info > Plata cotizațiilor la pensie poate fi verificată online. CNPP pune la dispoziție platforma
Info

Plata cotizațiilor la pensie poate fi verificată online. CNPP pune la dispoziție platforma

Veste bună pentru români!
Sursa foto: Arhiva companiei

De peste 13 ani, cărțile de muncă ale angajaților nu mai există în format fizic. Cu toate acestea, salariații pot verifica plata cotizațiilor la pensie și a asigurărilor sociale în baza de date a Casei Naționale de Pensii Publice.

Toate datele despre istoricul locurilor muncă, plata cotizațiilor la pensie și a asigurărilor sociale, precum și alte informații sunt disponibile în baza de date a Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP).

CNPP deține toate aceste informații care se regăseaua pe cărțile de muncă în format digital. Măsura a fost necesară ca urmare a deciziei luate de Ministerul Muncii în anul 2010. „Potrivit prevederilor art 296 din Codul Muncii Legea 53/2003 cu modificările și completările ulterioare, carnetul de muncă rămâne să probeze vechimea în muncă stabilită până la data de 31 decembrie 2010.

Angajatorii care păstrează și completează carnetele de muncă urmează să le elibereze titularilor în mod eșalonat, până la data de 30 iunie 2010, pe baza de proces-verbal individual de predare-primire. Inspectoratele teritoriale de muncă ce dețin carnetele de muncă ale salariaților le vor elibera până la data de 30 iunie 2011 angajaților”, a transmis ministerul.

Care sunt pașii necesari

Persoanele care vor să consulte datele și să își verifice cartea de muncă, respectiv plata cotizațiilor la pensie, o pot face acum online. Pentru aceasta, trebuie să acceseze site-ul oficial al Casei Naționale de Pensii și să își facă un cont pe cnpp.ro. Contul oferă acces complet la serviciile electronice oferite. De asemenea, permite primirea de notificări online cu privire la evenimentele referitoare la propria persoană.

Potrivit CNPP, pentru crearea unui cont online, doritorii trebuie să urmeze pașii fluxului de creare utilizator. De asemenea, trebuie să îşi exprime acordul pentru condiţiile de utilizare a portalului CNPP.

Pentru identificarea unică a utilizatorului este necesară completarea formularului de creare cont. Datele introduse trebuie să fie introduse fărăr diacritice.

Structura formularului conține următoarele date de identificare:

– Numele şi prenumele.

– CNP.

– Adresa de e-mail.

– Act de identitate.

– Adresa de domiciliu.

La solicitarea de drepturi de administrare date pentru alte persoane fizice/juridice se introduc datele respective:

– Se alege tipul persoanei (fizică, juridică sau unitate hotelieră).

– Se completează numele persoanei sau firmei respective (nume/denumire completă).

– Se completează CNP pentru persoane fizice, CUI pentru persoane juridice.

– Se înscrie documentul justificativ prin care se solicită acordarea acestui drept (procură, împuternicire legalizată la notariat etc.).

– Data până la care este valabil documentul justificativ.

Este necesară completarea câmpului text de la finalul cererii cu simbolurile (litere, cifre) apărute în fereastra „Introduceţi text”, pentru a confirma faptul că cererea nu este completată de un sistem automat ci de o persoană.

Detalii tehnice

După finalizarea completării formularului, există două opțiuni disponibile pentru obținerea datelor de acces pentru verificarea cotizațiilor la pensie.

Prima variantă este salvarea formularului, printarea și semnarea de mână. Apoi cererea semnată trebuie depusă personal la oricare Casa teritorială de pensii. Aceasta trebuie însoțită de actul de identitate în original şi copie. Sau, după caz, de documentele justificative pentru fiecare persoană terţă.

Cea de-a doua variantă pentru activarea contului, este semnătura electronică. Aceasta este bazată pe un certificat digital calificat. După salvarea documentului, el trebuie semnat electronic. Ulterior se trimite pe e-mail, la oricare casa teritorială de pensii, împreună cu actul de identitate în copie, conform romaniatv.