Infofinanciar > Lumea la zi > Planuri mărețe pentru armata germană! Țara își propune cea mai puternică apărare din Europa, lucru care îi amenință pe ruși
Lumea la zi

Planuri mărețe pentru armata germană! Țara își propune cea mai puternică apărare din Europa, lucru care îi amenință pe ruși

armata-germana sursa romanialibera.ro

După ce Germania a anunțat că va avea cea mai puternică armată din Europa, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe a făcut declarații. Majorarea cheltuielilor pentru armata germană,  înseamnă că se remilitarizează şi acest lucru ar creşte riscurile de securitate.

Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt din Rusia, a declarat că: „ Percepem declaraţia cancelarului german, Olaf Scholz, ca pe o nouă confirmare a faptului că Berlinul a stabilit un curs pentru o remilitarizare accelerată a ţării. Cum s-ar putea sfârşi acest lucru? Din păcate, acest lucru este bine cunoscut din istorie”, conform Reuters.

100 de miliarde de euro unui fond special pentru armata 

Cancelarul Olaf Scholz a anunţat, la scurt timp după invazia Rusiei din februarie, că Germania este dispusă să aloce 100 de miliarde de euro unui fond special pentru armata sa şi îşi va creşte cheltuielile pentru apărare peste nivelul minim de 2% din produsul intern brut la care s-au angajat ţările NATO şi faţă de care Berlinul a rămas mult timp în urmă.

Christine Lambrecht, Ministrul german al Apărării a susținut în parlament că guvernul doreşte să cumpere elicopterul Chinook, susținând că acesta „este dovedit, este coloana vertebrală a transportului aerian european şi cu acest model ne vom consolida capacitatea de a coopera în Europa”.

Ministerul ei a precizat într-o declaraţie că planul este de a cumpăra 60 de aeronave Chinook CH-47F. Nu au fost dezvăluite detalii financiare, dar agenţia germană de ştiri dpa a declarat că aproximativ 5 miliarde de euro din pachetul de cheltuieli de 100 de miliarde de euro sunt alocate pentru această achiziţie, informează Mediafax.

Critici din parte SUA

Deblocarea celor 100 de miliarde de euro pentru armata naţională constituie o reviriment major pentru Germania care în ultimii ani a tărăgănat respectarea angajamentelor Alianţei Nord-Atlantice în acest domeniu, atrăgându-şi în mod regulat criticile Statelor Unite.

De la sfârşitul Războiului Rece, Germania şi-a redus semnificativ efectivele armatei sale, de la aproximativ 500.000 de persoane când ţara s-a reunit în 1990, la doar 200.000 în prezent. În plus, responsabilii militari se plâng în mod regulat de defecţiuni ale avioanelor de luptă, navelor de război sau tancurilor. Dar invazia Ucrainei a acţionat ca un şoc electric într-o ţară cufundată în pacifism de la ororile comise de nazişti, mai scrie AFP.