Info

Planul UE pentru depăsirea crizei energetice! Expertul în energie, Dumitru Chisăliță, explică măsurile propuse

Energie sursa foto Evenimentul Zilei
Credit imagine: Evz.ro

Criza energetica pune tot mai mult probleme Uniunii Europene, lucru ce determină Comisia să găsească soluții pentru a depăși acest episod generat în mare parte de conflictul dintre Ucraina și Rusia.

Potrivit expertului în energie și președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță, Uniunea Europeană a emis un plan de măsuri pe care îl propune pentru depăsirea crizei energetice.

Prezentarea planului propus de UE

Reducerea obligatorie a consumului de electricotate la varf de consum:

-Modificarea programului societatilor comerciale, astfel incat sa se modifice profilul de consum;

-Plasarea unor taxe pe tranzactiile realizate la orele de varf de consum, care se vor rostogolii la consumatori si care isi vor reduce consumul (posibil doar la cei cu contoare inteligente):

-Intreruperea livrarii energiei la varf de consum, dupa modelul existent inainte de 1989;

Reglementarea Marjei Comerciale la producatorii de energie cu costuri reduse (energie regenerabila) care fac profituri mari, exceptie fiind profiturile care vor fi reinvestite:

– Asociatia Energia Inteligenta solicita aceasta din anul 2021 in scrisoarea deschisa adresata Guvernului;

Supraimpozitarea companiilor de petrol și gaz pentru susținerea companiilor și gospodăriilor:

– Romania a aplicat aceasta metoda din anul 2013, fara sa avem o reala protejare a pietei;

Asigurarea de surse financiare care sa asigure lichiditatile pentru companiile energetice si evitarea blocajelor financiare si a blocarii pietelor:

– Romania tocmai a elaborate un plan de masuri care adanceste riscul de blocaj financiar. Implementarea acestei masuri defapt determina anularea OUG tocmai aprobat;

Plafonarea pretului gazelor rusesti:

– probabil prin compensarea din fondurile UE a diferentei intre pretul plafonat si pretul pietei, sau prin refuzarea preluarii unor cantitati peste acest plafon;

Rusia a si reactionat si a aratat ca vor face primul pas si vor intrerupe livratrile catre Europa.”, a prezentat președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță.

Dumitru Chisăliță, sursa foto: arhivă personală

Dumitru Chisăliță, sursa foto: arhivă personală

Expertul în energie a atărat că măsurile pe care Uniunea Europeană le-a propus erau deja în protofoloiul energetic din România. Mai mult de atât, acesta prin intermediul asociatiei în cadrul căreia deține funcția de președinte, a cerut ca reglementarea marjei comerciale a producătorilor de energie cu costuri reduse să fie adoptată de Guvernul României încă din anul 2021.