Infofinanciar > Lumea la zi > Planeta se duce în cap! Coface: Riscul unei recesiuni globale e tot mai mare
Lumea la zi

Planeta se duce în cap! Coface: Riscul unei recesiuni globale e tot mai mare

Economia Germaniei intră în recesiune. Este al doilea an consecutiv
Sursă foto: Observator

Atât înăsprirea monetară globală, dar și constrângerile multiple asupra cresterii economiei chineze evidențiază o perspectivă sumbră a situației economice la nivel mondial.  Dacă pe termen scurt economia tinde să se instaleze într-un regim de „stagflație” (stagnarea economică și prețurile în creștere rapidă coexistă), pe termen lung posibilitatea unei recesiuni globale devine din ce in ce mai clară.

Astfel, noul raport Coface a arătat că opt state, inclusiv Italia, Danemarca, Elveția, Egipt și Chile,au fost evaluate în jos după 19 retrogradari anunțate în trimestrul al doilea.

Din aceste date se creionează deteriorarea clară a condițiilor din sectoare sensibile la ciclul economic, cum ar fi construcțiile, metalele și lemnul, dintr-o varietate de zone geografice.

Potrivit experților, doar înăsprirea monetară afectează în mod decisiv perspectivele sectorului global al construcțiilor. De la începutul anului, prețurile metalelor industriale și ale lemnului au scăzut constant în ultimele luni cu 20% și, respectiv, 60%.

Iarna și recesiunea, dușmanii Europei

Potrivit raportului întocmit de Coface, Europa este ținta celor mai grele perspective din ultimii ani. Continentul are deasupra capului o recesiune care pare inevitabilă în toate principalele economii în iarna ce urmeaza. Criza energetică actuală macină economiile europene, motiv pentru care liderii țărilor trebuie să se pregătească pentru o sobrietate „impusă”.

Aceasta va lua forma unei reduceri „voluntare” (suspendarea activităților neprofitabile din cauza costurilor energiei), fie a unei raționalizări decretate de guverne.

De altfel, așa cum se așteaptă toți experții, amploarea declinului va depinde în mare măsură de cum se va prezenta iarna. În opinia celor de la Coface, Germania va fi principala vizată din acest punct de vedere, scrie Mediafax.

Lupta băncilor cu inflația

În ultimele luni, economiile statelor avansate au catalogat creșterea inflației ca fiind una persistentă. Pentru a face față acestui fenomen, principalele bănci centrale au luat măsuri ferme, revenind la niveluri cheie ale ratei dobânzii nemaiîntâlnite în ultimul deceniu. De exemplu, Fed a decis să-și majoreze rata cheie de 3 ori la rând cu 75 de puncte de bază în vara anului curent. Acest lucru duce automat la creșterea înăspririi monetare în alte țări, mai ales în cazul țărilor emergente.

Astfel, dacă va continua acest trend, amenințările la adresa creșterii globale și stabilității financiare vor crește.

Potrivit raportului, cele trei bănci centrale emergente ale Rusiei, Turciei și Chinei continuă să urmărească politici monetare în contracurent. De asemenea, autoritățile monetare chineze au redus unele rate ale dobânzilor de referință pentru a susține activitatea economică, ca răspuns la confirmarea unei încetiniri accentuate a PIB-ului. Acesta continuă să fie afectat de strategia zero-COVID, de seceta severă din vară și de criza din sectorul imobiliar.