Infofinanciar > Lumea la zi > Europa pare să iasă din recesiune. PIB-ul a crescut cu 0,3% în anul 2024
Lumea la zi

Europa pare să iasă din recesiune. PIB-ul a crescut cu 0,3% în anul 2024

inflație inflația (sursă foto: evz.ro)
Sursă foto: arhivă

Europa dă semne de ieșire din recesiune cu o creștere a PIB- ului de 0,3% în primul trimestru al anului 2024. Activitatea accelerată se datorează sectorului serviciilor.

Anul 2024 a debutat mult mai bine, comparativ cu perioada pandemică de acum doi ani. Astfel, primul trimestru al anului a marcat o încetinire a activității în SUA. Țările dezvoltate afectând în mod direct economia globală.

Economia mondială peste linia de plutire

La nivel global, riscurile economice, sociale și politice, precum și dizolvarea Adunării Naționale Franceze, reprezintă un punct de răscruce pentru Europa.

Astfel, Coface a prezentat evaluări pentru 5 țări. Patru au înregistrat îmbunătățiri, iar una singură o retrogradare. 26 de sectoare au fost și ele modificate, fiind înregistrate 20 de îmbunătățiri și 6 retrogradări.

Prognoza noastră de creștere globală pentru 2024 a fost îmbunătățită la 2,5%, cu o stabilizare așteptată la 2,7% în 2025. Creșterea moderată din SUA și China ar trebui să fie compensată de accelerarea în mai multe țări emergente.

În ciuda încetinirii economiei SUA. Cifrele privind piața forței de muncă par să fi revenit la nivelurile anterioare pandemiei. Indicând un echilibru mai bun între cererea și oferta de forță de muncă.

În China, redresarea economică rămâne inegală. PIB-ul a depășit așteptările în primul trimestru din 2024, datorită investițiilor în industria prelucrătoare. Exacerbând preocupările legate de supracapacitatea de producție. Având în vedere slăbiciunea cererii interne, producătorii chinezi vor trebui să găsească debușeuri pe piețele externe. Persistența presiunilor deflaționiste ar putea continua să frâneze veniturile întreprinderilor și ale gospodăriilor.

Europa pare să fi ieșit din recesiune. Cu o creștere a PIB-ului de 0,3% în primul trimestru al anului 2024 și o redresare a activității datorită sectorului serviciilor.

Inflația PCE1, care la 2,7% rămâne peste ținta de 2% a Rezervei Federale a SUA, confirmă acest lucru.

Inflația în Europa

În Europa, inflația a revenit în mai la 2,6%, după ce a scăzut la 2,4% în aprilie, datorită unei încetiniri a prețurilor la produsele alimentare neprocesate și la bunuri. Deși creșterea probabilă a salariilor ar trebui să stimuleze consumul, aceasta va încetini dezinflația. Dacă inflația va continua scadă la aproximativ 2%, va trebui o facă cu prețul unei deteriorări a pieței muncii și a marjelor de exploatare ale întreprinderilor, cu riscul unei noi creșteri a insolvențelor.

Piețele se așteaptă acum la doar una sau două reduceri ale ratelor, reflectând poziția prudentă a Fed. Cele mai recente previziuni ale factorilor de decizie monetară din SUA confirmă faptul că reducerile ratelor vor trebui să aștepte până la sfârșitul verii sau chiar până la sfârșitul anului. La rândul său, Banca Centrală Europeană și-a lansat relaxarea monetară cu o primă reducere de 25 de puncte de bază (pb) la începutul lunii iunie.

Confruntate cu calendarul întârziat al Fed, țările emergente vor trebui să își încetinească sau să își amâne ciclul de reducere a ratelor pentru a evita o revenire a inflației prin intermediul importurilor. Brazilia, de exemplu, și-a redus dobânda cheie cu doar 25 pb în mai, după 6 reduceri consecutive de 50 pb. Amânarea Fed va condiționa și politicile monetare din Africa și Asia. Băncile centrale ale principalelor economii emergente nu au început încă relaxarea monetară, ceea ce limitează amploarea redresării lor economice pentru 2024 și 2025, potrivit coface.