Infofinanciar > Info > Mai mulți bani pentru pensii! ASF a dezvăluit o creștere de 8%
Info

Mai mulți bani pentru pensii! ASF a dezvăluit o creștere de 8%

Pensii-playtech.ro
Credit imagine: playtech.ro

Peste 8 milioane de români contribuie la pilonul II de pensii, care este administrat privat. Contribuțiile aduse de aceștia sunt în cotninuă creștere. De la începutul lui 2022 și până în prezent, s-a înregistrat un avans de 8%, deoarece încă 170.000 de români au aderat la acest sistem.

De asemenea, suma aferentă pilonului al doilea, care este virată automat de către angajator în cont, era cu 16% mai mare la final de 2022 decât la final de 2021, raportează Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Astfel, suma medie virată de către angajator în contul corespunzător pilonului II a fost de 237 de lei în decembrie 2022. Amintim că suma lunară care corespunde pensiei private obligatorii reprezintă 3,75% din veniturile angajatului. Luând în considerare creșterea salariilor, este firească și creșterea sumei totale pe care românii o au pentru pilonul al doilea.

Simțim creșterea?

Pe de altă parte, schimbările financiare, adesea defavorabile, care au avut loc în ultimele douăsprezece luni, fac ca schimbarea reală să fie mai greu de simțit de către români. Conform datelor făcute publice de ASF, 2022 a fost de fapt primul an dintre cei paisprezece de activitate în care bilanțul asociat cu pilonul II a fost unul negativ: minus 3,4%. Spre comparație, indicele era de plus 6% în 2021.

În plus, ar fi trebuit să fie mai multe fonduri totale decât sunt actualmente. Motivul pentru care nu am avut parte de creșterea scontată este scăderea performanței fondurilor, din momentul începerii războiului ruso-ucrainean, se mai arată într-un raport publicat de romaniatv.net.

Unde s-au înregistrat cele mai mari contribuții

Județele cu cele mai mari contribuții medii sunt Bucureștiul, cum era de așteptat, cu 316 luni/lună și Cluj, 313 lei pe lună. Podiumul este completat de județul Timiș, cu o contribuție lunară la pilonul II de pensii de 278 de lei. Județele codașe sunt Bistrița-Năsăud, Harghita și Vrancea, unde suma alocată acestui fond privat de pensii este mai mică de 200 de lei.

Cel mai mare cont de pensie privată obligatorie deține 1,62 milioane de lei în momentul de față. Cea mai mică sumă adunată într-un astfel de cont este de 1 leu. O minoritate totuși semnificativă, de 20%, are sub 998 de lei în soldul aferent pilonului al doilea.

Pilonul al doilea poate fi accesat în momentul în care angajatul ajunge la vârsta legală de pensionare. Suma din acest cont poate fi eliberată odată. Cealaltă opțiune este de a o eșalona pe cinci ani. Totuși, majoritatea românilor încasează suma integral în momentul pensionării – în 2022, 67% dintre ei au ales această opțiune.

Investițiile din fondurile asociate pensiilor s-au realizat în cea mai mare măsură, 90%, cu fonduri românești. Activele administrate de gestionarii pensiilor private sunt dependente de Bursa de Valori de la București (BVB) – așadar, dinamica bursieră are un impact semnificativ asupra sumei totale pe care o regăsim în aceste conturi.