Infofinanciar > Info > Piața energiei electrice din România în 2022! O retrospectivă de sfârșit de an
Info

Piața energiei electrice din România în 2022! O retrospectivă de sfârșit de an

Energie, Sursă foto: Playtech
Sursă foto: Playtech

Anul acesta, guvernul României a luat din nou controlul pieţei de energie pentru a proteja consumatorii de creşterile neobişnuite ale facturilor, la doar un an după dereglementarea totală a pieţei (1 ianuarie 2021). Preţurile la energie şi gaze au început să crească din toamna anului trecut, ca urmare a relansării economice după pandemie şi a creşterii consumului.

Încă din toamna anului trecut, guvernul a introdus o schemă de plafonare a preţurilor la energie electrică şi gaze naturale, astfel încât diferenţa dintre preţul pieţei şi cel din plafon să fie suportată din bugetul de stat până la 31 martie 2022. Ordonanţa din acel moment, 118/2021, a fost modificată prin Legea 259/2021 şi, începând cu 1 februarie 2022, prin OUG 3/2022, astfel încât aproape toţi consumatorii au beneficiat de această plafonare.

Perioada de plafonare a fost majorată până la anul

Luna aprilie a adus o nouă modificare a legislaţiei şi emiterea unei noi Ordonanţe de Urgenţă, 27/2022, care a majorat perioada de plafonare până la 31 martie 2023. De asemenea, plafoanele sunt diferenţiate în funcţie de consum. Pentru consumatorii casnici: 0,68 lei pe kWh pentru un consum până la 100 kWh şi 0,8 lei pentru 100-300 kWh, iar pentru consumatorii noncasnici, 1 leu pe MWh. La gaze, plafonul a fost stabilit la 0,31 lei pe kWh pentru consumatorii casnici şi 0,37 lei pentru noncasnici.

Începând cu 1 septembrie 2022, legislaţia a fost modificată din nou prin OUG 119/2022, care a introdus un plafon de decontare de 1.300 de lei pentru furnizorii de energie, în cazul în care preţurile din piaţa angro erau mai mari decât acest nivel. În răspuns, furnizorii de energie au susţinut că ordonanţa îi obligă să înregistreze pierderi şi au început să refuze clienţii care le solicitau oferte dacă aceştia se încadrau în schema de compensare.

Gospodăriile care se înfruntă cu greutăți au primit posibilitatea de a plăti mai puțin

Astfel, multe companii au întâmpinat probleme în a găsi furnizori de energie şi gaze. OUG 119/2022 a fost modificată din nou în Parlament şi mai multe categorii de consumatori beneficiază de preţurile cele mai mici. De asemenea, a fost introdusă obligativitatea pentru anumite categorii sociale de consumatori de a beneficia de tarifele cele mai mici după o declaraţie pe propria răspundere, cum ar fi familiile cu trei copii, cele monoparentale sau consumatorii care au echipamente de oxigen.

În acelaşi timp, guvernul a aprobat o nouă ordonanţă care intră în vigoare la începutul anului şi care prelungeşte perioada de intervenţie a statului până la 31 martie 2025. În plus, piaţa angro devine semi-reglementată: se introduce un mecanism reglementat de achiziţionare centralizată a energiei de către OPCOM, operatorul bursei de energie. Practic, OPCOM cumpără de la producători o cantitate de energie bazată pe prognoza de consum, la preţul de 450 de lei/MWh, şi o vinde furnizorilor de energie care au clienţi finali în portofoliu, distribuitorilor de energie şi Transelectrica, tot cu 450 de lei, potrivit Focuspress.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.