Infofinanciar > Info > Toți cetățenii ar urma să beneficieze de plafoanele pentru energie electrică! Se dorește eliminarea declarației pe propria răspundere
Info

Toți cetățenii ar urma să beneficieze de plafoanele pentru energie electrică! Se dorește eliminarea declarației pe propria răspundere

energie electrica facturi antena3.ro
sursa foto antena3.ro

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat astăzi într-o postare pe pagina sa de Facebook că se iau măsuri legate de situația clienților cu mai multe locuri de consum, pentru a beneficia și aceștia de plafoanele de preț la curent electric, ajutor ce va fi instalat de la 1 ianuarie 2023.

Potrivit declarației ministrului, proiectul de modificare a legii a fost început încă de săptămâna trecută, la inițiativa premierului Nicolae Ciucă, și că va fi votat  în această seară, urmând să fie aprobat în ultima ședință de guvern din acest an, care va avea loc săptămâna viitoare.

Anunțul ministrului Energiei

„Referitor la prevederea din legea aprobată de Parlament prin care românii cu mai multe locuri de consum au obligația să dea o declarație pe proprie răspundere, anunț că situația este în curs de rezolvare.

Încă de la sfârșitul săptămânii trecute, premierul Nicolae Ciucă a trasat sarcina creării unui proiect de ordonanță care să elimine aceste declarații, pentru ca toți cetățenii să beneficieze de tarifele plafonate indiferent de numărul locurilor de consum.

Proiectul va fi finalizat și pus în transparență decizională în seara aceasta, urmând să fie aprobat săptămâna viitoare, în cadrul ultimei ședințe de guvern de anul acesta”, se arată în postarea ministrului.

Legea problematică

Promulgarea legii cu privire la aplicarea noilor plafoane de la 1 ianuarie 2023 a atras după sine o serie de probleme, deoarece legea spune că plafonul poate fi aplicat unui singur loc de consum, iar clienții trebuie să completeze o declarație pe proprie răspundere către furnizor pentru a anunța care este locul unde va fi aplicată compensația.

„Clientul casnic care are atât adresă de reşedinţă, cât şi adresă de domiciliu poate beneficia de preţul plafonat fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reşedinţă, pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere depusă la furnizor, privind faptul că nu beneficiază de preţ plafonat pentru un alt loc de consum”, se arată în legea plafonării prețurilor la energia electrică.

Mai mult, ANRE i-a avertizat pe cei care iau în calcul posibilitatea de a nu declara că au mai multe locuri de consum, mai ales cu furnizori diferiți, pentru a beneficia de mai multe ori de plafon, spunând că Agenția dispune de toate datele necesare pentru a identifica, în final, aceste cazuri.

Pe de altă parte, au apărut sesizări cu privire la această lege, care prevede totodată că perioada de consum va fi calculată începând cu data de 1 septembrie, momentul în care a fost adoptată Ordonanța de Urgență care validează legea.

Acest lucru ar însemna că mulți consumatori ar fi nevoiți să plătească tarife umflate pentru energia electrică, inclusiv cei care beneficiază, la momentul actual de plafonul cel mai mic, și anume persoanele care folosesc dispozitive medicale cu un consum mare de energie, familiile monoparentale și cele cu mai mulți copiii.

Reamintim plafoanele care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023:

– 0,68 lei/kWh pentru clienții al căror consum lunar este cuprins între 0 și 100 kWh inclusiv

– 0,80 lei/kWh, pentru consumul lunar cuprins între 100,01 și 255 kWh; consumul de energie electrică cuprins între 255 și 300 kWh/lună se facturează la prețul de maximum 1,3 lei/kWh

– 1,3 lei/kWh pentru întreg consumul, dacă acesta depășește 300 kWh lunar.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.