Infofinanciar > Info > Modificare a OUG pe energie în ultimele zile din 2022. Cum beneficiezi de preț plafonat în anul 2023
Info

Modificare a OUG pe energie în ultimele zile din 2022. Cum beneficiezi de preț plafonat în anul 2023

energie electrica facturi antena3.ro
sursă foto antena3

În ultima săptămână din anul 2022 Guvernul României se pregătește să adopte o nouă modificare a ordonanței de urgență pentru energie. OUG-ul a fost modificat în repetate rânduri pe parcursul anului, iar consumatorii așteaptă să se clarifice situația declarației pe proprie răspundere.

Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care a creat confuzie în rândul consumatorilor casnici. Conform proiectului inițial, consumatorii care dețineau mai multe imobile trebuiau să întocmească o declarație pe proprie răspundere pentru a spune în care dintre imobile doreau să beneficieze de prețul plafonat. Această măsură a ridicat semne de întrebare pentru o anumită categorie socială din România, cea a chiriașilor, pentru care nu mai era clar ce era de făcut pentru a beneficia de preț plafonat la energie electrică.

Până la urmă, reprezentanții Guvernului au transmis că se va renunța la declarația pe proprie răspundere pentru majoritatea persoanelor, însă o parte din consumatori, care doresc să aibă beneficii, vor putea în continuare să o completeze. Practic, această prevedere a fost introdusă ca ulterior să fie eliminată.

Cine trebuie să completeze declarația pe proprie răspundere

Românii care au mai multe imobile nu mai trebuie să completeze declarația pe proprie răspundere pentru a transmite furnizorului care este locuința în care vor să beneficieze de preț plafonat la energie electrică. Nici chiriașii nu trebuie să completeze vreo declarație la furnizor.

Declarația pe proprie răspundere va rămâne însă în vigoare pentru consumatorii care se găsesc în anumite situații specifice, de consum ridicat de energie electrică. Spre exemplu, ea rămâne obligatorie pentru cei care folosesc aparatură medicală acasă, pentru familiile care au mai mult de trei copii și pentru familiile monoparentale.

Ce spune noua ordonanță de urgență

Elementele discriminatorii ale facturării în funcție de dreptul la proprietate urmează să fie eliminate, după cum spune și textul ordonanței de urgență pentru modificarea OUG pe energie:

„pentru a evita facturarea diferită a consumatorilor casnici proprietari în raport consumatorii casnici chiriași, fapt ce necesită asigurarea unui tratament egal și nediscriminatoriu intre aceste două categorii de consumatori casnici, regim diferențiat pe care îl stabilește, la momentul actual, la art. 1 alin. (10), Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 206/2022, cu modificările și completările ulterioare, întrucât menținerea acestei prevederi poate afecta grav persoanele care locuiesc cu chirie, persoane care, chiar dacă în conformitate cu consumul lunar realizat sau dacă se găsesc în situațiile speciale menționate la art. 1 alin (1) lit a, pct. ii), iii) sau iv) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 206/2022, cu modificările și completările ulterioare ar avea dreptul să beneficieze de preț plafonat, nu ar putea beneficia de facilitățile oferite în lipsa unei eventuale declarații depuse de proprietar sau în lipsa unui contract încheiat direct cu un furnizor de energie electrică”.

Ce va schimba noua ordonanță de urgență

„Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 274 din 22 martie 2022, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 206/2022, cu modificările și completările ulterioare, se modifică după cum urmează:

  1. La articolul 1, alineatul (10) se abrogă.
  2. La articolul 16, alineatul (3) va avea următorul cuprins:

” (3) Nerespectarea obligaţiilor prevăzute la art. 1 alin. (11), (12) şi (14), art. 9 alin. (1)- (3), (7), (9) şi (13), art. 15 alin. (3), art. 20 şi art. 23 alin. (5) constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă contravenţională de la 100.000 de lei la 400.000 de lei.”

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.