Infofinanciar > Educație financiară > Piața de capital în vreme de bear market. Sfaturile investitorilor
Educație financiară

Piața de capital în vreme de bear market. Sfaturile investitorilor

BearMarket sursa foto themotleyfool
BearMarket sursa foto themotleyfool

Este destul de firesc să devenim neliniștiți atunci când o scădere a pieței începe să apară. Întrebarea „ce ar trebui să fac acum?” se găsește în mintea multor investitori care se găsesc într-o perioadă de bear market.

„Definiția standard a unei perioade de bear market este atunci când indicii bursieri majori din SUA, cum ar fi S&P 500, scad cu 20% sau mai mult față de vârful lor”, spune Marci McGregor, strateg senior de investiții în cadrul Chief Investment Office pentru Merrill și Bank of America Private Bank. „După acest criteriu, au existat mai mult de 21 de piețe bear în S&P 500 din 19281, iar acestea au avut tendința de a dura în medie mai puțin de un an, în comparație cu durata de mai mulți ani a unei piețe bull tipice.

În perioade de bear market evitați reacțiile impulsive

Vânzând atunci când piața a scăzut abrupt, riscați să blocați o pierdere permanentă de capital. „Pentru a optimiza potențialul cuiva pe termen lung, ceea ce este crucial este timpul petrecut pe piață, nu sincronizarea pieței”, spune Niladri Mukherjee, șeful CIO Portfolio Strategy din cadrul Chief Investment Office pentru Merrill și Bank of America Private Bank. „Dacă stați pe margine atunci când piețele devin volatile, ați putea rata creșterile majore, care apar adesea în primele etape ale unei redresări, pe parcursul unui număr limitat de zile.”

Fiți atent la  obiective și toleranța la risc

În timpul unei perioade de bull market , este ușor să uitați cât de inconfortabil poate fi atunci când activele dvs. își scad valoarea – în special activele pe care vă bazați pentru a îndeplini un obiectiv pe termen relativ scurt. Dacă vă veți pensiona în câțiva ani, ar putea fi înțelept să vă gândiți să reduceți riscul. „Investitorii cu orizonturi de timp mai lungi ar putea, de obicei, să reziste la volatilitatea pieței. Dar, dacă trebuie să apelați la investiții mai devreme, ați putea lua în considerare o alocare mai conservatoare a activelor”, spune McGregor.

În mod obișnuit, cu cât proporția de acțiuni din portofoliul dumneavoastră este mai mare, cu atât este mai „riscant”, deoarece sunteți mai puțin diversificat prin alte tipuri de active care pot suferi oscilații de preț mai puțin volatile. „O modalitate prin care investitorii pot contribui la limitarea efectului unui declin al pieței este să investească în obligațiuni pe termen mai lung și de înaltă calitate, cum ar fi obligațiunile de trezorerie și obligațiunile corporative și municipale de foarte bună calitate”, spune Matthew Diczok, șeful strategiei de venituri fixe din cadrul Chief Investment Office pentru Merrill și Bank of America Private Bank. Prin diversificarea mai largă a portofoliului dumneavoastră – cu un amestec de obligațiuni și numerar pe lângă acțiuni – s-ar putea să nu aveți același grad de pierdere, spune McGregor. În același timp, adaugă ea, s-ar putea să nu vedeți un câștig la fel de mare atunci când piața se îndreaptă din nou în sus.

Continuați să investiți în mod constant. Investind o sumă fixă de bani la intervale regulate, indiferent de condițiile de piață, aveți mai multe șanse să puteți achiziționa acțiuni la prețuri mai accesibile și, eventual, să vedeți acțiunile crescând în valoare odată ce piața își revine. Efectuarea de contribuții săptămânale sau lunare regulate la portofoliul dumneavoastră – o strategie numită „dollar-cost averaging” – este o formă de investiție sistematică care poate oferi potențial eficiență atunci când piața a scăzut.

 Găsiți oportunități strategice

Într-o perioadă de bear market, acțiunile defensive – produse de consum de bază, sănătate și utilități, precum și companiile cu afaceri și bilanțuri de calitate superioară – pot oferi potențial oportunități. De asemenea, ați putea găsi oportunități în acțiunile de calitate superioară care plătesc dividende, în special cele care și-au crescut în mod constant dividendele din punct de vedere istoric; acestea pot contribui potențial la creșterea randamentului total atunci când prețurile acțiunilor pot fi în scădere.

De asemenea, ați putea lua în considerare un cont fiduciar – ceea ce înseamnă că este supravegheat de o parte externă în beneficiul proprietarului – care este administrat în mod profesionist. Unele fonduri mutuale, de exemplu, au echipe de investiții care gestionează în mod activ portofoliile de fonduri, răspunzând la condițiile de piață și reechilibrând după cum este necesar. (Acest lucru este în contrast cu investițiile pasive, în care un grup de acțiuni este legat de un anumit indice care, în ansamblu, a înregistrat performanțe superioare pieței). Atunci când piețele sunt dificile, fondurile administrate în mod profesionist ar putea depăși potențial performanța fondurilor administrate pasiv. „Managerii activi fac cercetări pentru a căuta companii care reprezintă o valoare reală, în timp ce în cazul fondurilor indexate, companiile mai riscante sau cele de calitate mai slabă pot fi puse laolaltă cu cele bune”, spune McGregor.

 Reechilibrați-vă portofoliul

Pe parcursul unei piețe ascendente de lungă durată, acțiunile dvs. se pot aprecia sau deprecia mai rapid decât obligațiile sau lichiditățile pe care le dețineți, ceea ce vă poate dezechilibra portofoliul în raport cu alocarea preferată a activelor. Considerați că aceasta este o oportunitate de a remedia orice dezechilibru care ar fi putut apărea. Dacă acțiunile reprezintă o parte prea mare din investițiile dumneavoastră, de exemplu, acum ar putea fi momentul să luați în considerare vânzarea unor acțiuni și mutarea banilor în echivalente de numerar sau în obligațiuni, în funcție de condițiile de piață și de situația dumneavoastră particulară.

Păstrați perspectiva. Indiferent cât de adâncă sau de lungă va fi în cele din urmă scăderea, în trecut piețele și-au revenit. „Piețe bear au mai fost văzute și oricine se uită la graficele istorice ale prețurilor poate vedea că acele piețe și-au revenit pentru a crește mai mult decât înainte „1, spune McGregor. „Investitorii care rămân echilibrați și disciplinați pe o piață negativă au șanse să evite capcanele comune și să se bucure potențial de vremuri mai bune în viitor. Din punct de vedere istoric, cu cât rămâneți mai mult timp investiți, cu atât mai mare este posibilitatea de a vă atinge obiectivele pe termen lung.”

Dacă nu ați făcut-o deja, consultați un consilier financiar. Dacă aveți impresia că emoțiile vă copleșesc, luați în considerare posibilitatea de a cere sfaturi profesionale. Un consilier vă poate ajuta să vă revizuiți abordarea financiară și vă poate oferi informații despre investiții care ar putea contribui la limitarea efectului pe care o scădere a pieței l-ar putea avea asupra obiectivelor dumneavoastră pe termen scurt și lung. Iar pe măsură ce piețele își revin, consilierul dumneavoastră poate continua să vă ajute să vă mențineți pe drumul cel bun, colaborând cu dumneavoastră pentru a vă adapta pe măsură ce prioritățile dumneavoastră se schimbă în timp.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.