Info

Peste 6 miliarde de euro pentru România prin PNRR! Cum ar putea pierde Guvernul banii

Bani ue Sursa foto Stiri Diaspora
Sursă foto: stiridiaspora.ro

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat miercuri, 16 noiembrie, că România a primit în primul an de implementare a PNRR peste 6 miliarde de euro. Acesta a mai declarat că este extrem de dificil ca această sumă să fie contractată într-un timp așa de scurt.

„Primul an de implementare a PNRR a inclus şi o serie întreagă de sume care au intrat în România, mă refer şi la prefinanţare şi la prima tranşă din banii pe care România i-a primit pentru PNRR, împreună sunt peste 6 miliarde, 6,3 miliarde de euro”, a precizat Cărbunaru. De asemenea, acesta a spus că suma absorbită de Guvern a fost foarte greu de obținut: „Mai ales în primul an de implementare, să fie contractată”. Totodată, Dan Cărbunaru a adus în discuție banii pe care i-a primit România în ultimul an.

„Alături de cele 4,7 miliarde de euro, bani pe care România deja i-a absorbit în acest an, în afara celor 6,3 miliarde primiţi prin PNRR, prin programele operaţionale aferente cadrului financiar 2014-2020, suntem, dacă am cumula cele două sume, la 11 miliarde de euro”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, potrivit celor de la News.ro. Cărbunaru a conchis prin a spune faptul că acești bani au început deja să producă efecte în procesul de dezvoltare al țării noastre, fapt ce, în opinia acestuia, se va vedea în următoarea perioadă.

România ar putea pierde tranșa a doua din PNRR

Reprezentanta Comisiei Europene, Celine Gauer, a avertizat totuși România că ar putea pierde banii din cea de-a doua tranșă din PNRR dacă autoritățile din țara noastră nu vor adopta legea avertizorilor de integritate sau legea decarbonizării.

„Vorbind de a doua cerere de plată, avem legea decarbonizării și legea privind protecția avertizorilor de integritate, doar 2 exemple de reforme care sunt în plan și trebuie îndeplinite și dacă nu sunt îndeplinite, suntem în situația de plăți parțiale. După ce Comisia Europeană constată că nu a fost îndeplinită o reformă, statul membru are 6 luni pentru a implementa reforma conform cerințelor. În caz contrar, suma de plăți suspendată este pierdută pentru totdeauna, deci nu este de glumă.”, a transmis oficialul European.

La ce sunt folosiți acești bani

De asemenea, aceasta a adus în discuție și provocările apărute într-un an de la aprobarea PNRR:  „Planul Romaniei este foarte bun, foarte ambițios. În primul rând va contribui semnificativ la Tranziția verde cu peste 40% din cheltuieli mergând către Tranzitia verde, care este susținută de reforme importante precum legea decarbonizării, discutată acum în Parlament, un pas esențial pentru a duce Romania departe de emisiile de CO2 și poluare. De asemenea vorbim și de serviciile publice de sănătate care vor aduce schimbări semnificative în viețile cetățenilor, reforme privind impozitarea, finanțarea publică, pensii, alături de o componentă socială și investiții în educație și sistemul sanitar.

Desigur, dacă ne uităm la contextul de astăzi comparativ cu acum 1 an s-a schimbat foparte mult. Nu aveam un război și credeam că e o mare provocare după pandemie. Lumea nu s-a schimbat înspre bine, vedem și o criză a energiei care ne face viața mai dificilă”, a mai completat Celine Gauer.