Info

Împrumut de 4 miliarde de euro! Guvernul alocă banii investițiilor din PNRR

PNRR Sursa foto Cargo & Bus
Sursa foto: Cargo & Bus

Executivul de la București are în vedere contractarea unui împrumut de 4 miliarde de euro pentru a putea achita, parțial, finanțarea unor investiții prevăzute în Planul National de Redresare și Reziliență (PNRR).

Guvernul a aprobat în cursul zilei de miercuri un memorandum, care prevede un acord de principiu prin care să încheie un pachet de asistență financiară rambursabilă de la BEI (Banca Europeană de Investiții), pentru implementarea unor reforme prevăzute și cuprinse în PNRR.

„Prin Memorandum, se stabileşte acordul de principiu al Guvernului privind contractarea unei asistenţe financiare rambursabile de la Banca Europeană de Investiţii (BEI), conform legislaţiei privind datoria publică, în vederea acoperirii parţiale a finanţării publice naţionale necesare implementării unor reforme şi/sau investiţii cuprinse în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Guvernul adoptă noi măsuri pentru dezvoltarea României

Valoarea sprijinului financiar necesar solicitat BEI este de aproximativ 4 miliarde de euro pentru o serie de investiţii din sectoarele de transporturi (rutier, feroviar, metrou) şi sănătate, incluse în PNRR.

În altă ordine de idei, potrivit briefingul de presă emis de Guvern în cursul zilei de miercuri, Banca Europeană de Investiții a anunțat că are în vedere înființarea unei rezerve de hidrogen în valoare de 3 miliarde de euro. Acest fapt i-a determinat pe guvernanții noștri să susțină că „România poate deveni un centru regional pe hidrogen, pentru că noi avem o anumită tradiție, noi avem un hub în Râmnicu Vâlcea, tot format printr-un memorandum al guvernului acum doi ani”.

„Deci, haideți să folosim oportunitățile și să fim parteneri, parteneri cu mediul privat, parteneri, iată, cu acele asociații care ne pot ajuta și, evident, guvernul să demonstreze că – și va demonstra, sunt convins. Vom finaliza planul de acțiune și când ne vom mai întâlni vom spune, da, uitați, am făcut pasul următor, mai ales când acum avem ce avem în jur și avem problema asta cu energia”, a continuat Laslo Borbely, coordonatorului Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.

Guvernanții au luat decizii și în ceea ce privește domeniului zootehnic: ”Tot în ședința de guvern de astăzi a fost aprobată și hotărârea prin care s-au aprobat plafoanele alocate schemelor de sprijin cuplat în domeniul zootehnic și în cuantumul lor pentru anul de cerere 2022.”

”A fost aprobat un plafon de 185 de milioane de euro acordat crescătorilor de animale pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul zootehnic”, a transmis oficialul guvernamental, Dan Cărbunaru, potrivit digi24.ro.

Marcel Boloș despre PNRR

Executivul a ținut să clarifice și alte nelămuiri care planau asupra securității naționale pentru industria de apărare, printr-o hotărâre de guvern. A fost suplimentat bugetul Ministerului Economiei cu 25 de milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară prevăzut pentru bugetul de stat al acestui an.

„Acești bani vor merge pentru a finanța activitățile de întreținere, conservare, reparații și pază, a capacităților de producție din industria de apărare, dar și pentru alte activități necesare în perioada următoare. Aceeași măsură va contribui la păstrarea locurilor de muncă, menținerea în circuitul productiv a specialiștilor în domeniu și rezolvarea unor cerințe ale forțelor Sistemului Național de Apărare”, potrivit briefingului de presă disponibil pe site-ul Guvernului.

Totodată, Marcel Boloș a făcut câeva precizări despre PNRR : „După cum deja se cunoaște, astăzi a fost ultima zi pentru adoptarea de acte normative care privesc jaloanele și țintele de pe trimestrul trei pentru Planul Național de Redresare și Reziliență. Aș vrea să fac precizarea că nu toate jaloanele și țintele de pe trimestrul III, care sunt în număr de 24, se închid prin acte normative pe care Guvernul trebuie să le aprobe”.