Infofinanciar > Lumea la zi > Perspectivele anului 2023! Ce s-ar putea întâmpla important anul viitor pe plan internațional
Lumea la zi

Perspectivele anului 2023! Ce s-ar putea întâmpla important anul viitor pe plan internațional

Tun, Sursă foto: Profimedia
Sursă foto: Profimedia

În urma unui 2022 complicat, mai ales din cauza declanșării războiului de către Rusia în Ucraina, și a unui 2023 văzut deja cenușiu, analiștii de la The Atlantic Council au transmis că există perspectiva și a unor evoluții favorabile. Astfel, aceștia au enumerat cele mai importante oportunități ale anului 2023 de pe plan internațional, atașând la fiecare și gradul de probabilitate ca aceste evenimente să se și întâmple.

În această listă au fost integrate perspective precum: victoria Ucrainei asupra Rusiei, îndepărtarea lui Putin de la conducerea Federației Ruse sau stabilizarea pieței de energie din Europa.

Însă, spun experții, toate acestea depind în mare proporție de capacitatea Occidentului de a rămâne unit și de a continua sprijinul pentru Kiev.

Ucraina câștigă și devine instituțional o parte a Occidentului – Probabilitate medie

Pentru a ajuta Ucraina să câștige războiul militar cu Rusia, statele occidentale trebuie să continue să sprijine economic și militar această țară, chiar și pe timpul iernii, scrie Libertatea.

De asemenea, liderii UE trebuie să fie atenți la încercările lui Putin de a destabiliza acest ajutor.

Dacă Ucraina va reuși să câștige războiul în 2023 și se va alătura Uniunii Europene și NATO, potențialul de creștere al „bătrânului continent”, din toate puncteele de vedere, va fi unul enorm.

Tranziția spre renunțarea la combustibilii fosili atinge un punct de inflexiune – Probabilitate scăzută spre medie

Terra și-ar putea reduce decisiv cantitatea de emisii de gaze cu efect de seră până în 2050, dacă comunitatea internațională va face ceea ce trebuie.

În anul 2022, „Legea privind reducerea inflației”, adoptată în SUA, a  reprezentat un pas important în atingerea acestui obiectiv, dar și cea mai mare investiție în climă și energie din istoria Americii.

La aceasta se adaugă Legea bipartizană privind infrastructura, care a fost instaurată tot în SUA, și eforturile în creștere ale statelor UE de a diversifica resursele energetice și de a renunța la dependența față de livrările din Rusia și OPEC.

Cumulate, aceste măsuri pot face din 2023 un an de referință pentru tranziția către o energie curată, susțin cei de la Atlantic Council.

Turcia devine un garant al securității în Marea Neagră – Probabilitate medie

Experții de la Atlantic Council sunt de părere că, în 2023, securizarea regiunii Mării Negre va deveni și mai importantă pentru aliați. De aceea, în zonă, un rol important l-ar avea administrația turcă de la Ankara, deoarece Turcia este singurul stat care controlează singura cale de intrare și ieșire din Marea Neagră.

În 2022, Turcia a jucat mai degrabă „cartea europeană”, lucrând pentru a încheia conflictul militar dintre Rusia și Ucraina.

De altfel, oficialii turci au dat semne că vor face presiuni pentru a organiza discuții de pace între cele două părți beligerante și, de asemenea, au livrat armatei conduse de Zelenski drone Bayraktar pentru a se apăra în fața atacurilor rusești de pe front.

De asemenea, Ankara s-a folosit de relațiile sale de lungă durată cu Rusia pentru a stabili, alături de ONU, un acord cu Moscova și Kiev care să deblocheze exportul de cereale ucrainene în țările de pe mapamond.

Specialiștii de la Atlantic Council spun că este probabil ca Turcia să continue să facă presiuni pentru o soluționare a războiului și în 2023.

Vladimir Putin pierde, acasă și pe plan extern – Probabilitate scăzută spre medie

În acest moment, din cauza eșecurilor pe frontul din Ucraina, Vladimir Putin se află într-o situație dificilă, atât pe plan extern, cât și pe cel intern.

Experții de la Atlantic Council spun că, dacă ajutorul UE acordat Ucrainei va continua, plecarea lui Putin de la putere în 2023 nu va fi exclusă.

Însă, șansele ca acest lucru să se întâmple sunt de până la 25%, atrag atenția specialiștii.

Un alt scenariu prevede ca, în contextul crizei economice cu care se confruntă Rusia (în urma sancțiunilor financiare trasate de UE) populația civilă să reacționeze și să-l „dea jos” forțat pe Putin.

Dar, experții Atlantic Council spun că orice înlocuitor plauzibil al lui Putin ar putea fi mai rău decât acesta.

Uniunea Europeană începe să se comporte ca o mare putere – Probabilitate medie

Uniunea Europeană ar putea în 2023 să treacă de la dezbateri la acțiune, împinsă de la spate de evenimentele internaționale, atrag atenția cei de la Atlantic Council.

Acestea sunt: agresiunea lui Putin în Ucraina, asertivitatea globală a Chinei și potențiala revenire a lui Donald Trump la președinția SUA în 2024.

În contextul celor trei evenimente, în anul 2023, Uniunea Europeană va dovedi de ce este în stare pentru a încerca să rezolve aceste probleme. Astfel, experții subliniază că va fi important cum își vor pune în practică liderii europeni soluțiile din punct de vedere geopolitic, diplomatic și, mai ales, militar.

Un impuls pentru extinderea UE stimulează lumea democratică – Probabilitate medie

În anul 2023, pe fondul începerii războiului din Ucraina, mai multe state au anunțat că vor să adere la Uniunea Europeană și la NATO.

Astfel, la Organizația Nord-Atlantică și-au manifestat interesul să adere Finlanda și Suedia.

De asemenea, multe foste țări comuniste văd aderarea la UE drept o cale de a scăpa de trecutul lor sovietic opresiv și de sfera de influență rusă.

De exemplu, Ucraina a depus cererea de aderare la UE la puțin timp după debutul invaziei, ceea ce a determinat forul internațional să o accepte rapid.

Analiștii Atlantic Council sunt de părere că acest conflict militar va accelera candidaturile de aderare la UE ale țărilor din Balcanii de Vest în anul următor.

Printre acestea s-ar putea număra: Albania, Bosnia, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia.

Petrolul venezuelean reduce presiunea asupra piețelor energetice globale – Probabilitate ridicată

Autoritățile SUA au extins, pe 26 noiembrie, o licenţă pentru Chevron, ce îi permite companiei să reia producţia de petrol în Venezuela şi să importe ţiţei. În opinia analiștilor, acesta este un semn că Washington este tot mai aproape de a ridica sancțiunile pe care le-a impus în 2019 în semn de răspuns la autoritarismul liderului Venezuelei, Nicolás Maduro.

De altfel, și participarea lui Maduro la conferința COP27 privind schimbările climatic, precum și existența unui schimb de prizonieri între Venezuela și Statele Unite, au marcat detensionarea relațiilor dintre cele două țări.

Totodată, negocierile dintre guvernul Maduro și opoziția sa politică ar putea duce la elaborarea unui acord prin care președintele să facă unele concesii, în schimbul eliminării de către Statele Unite a sancțiunilor suplimentare.

Această înțelegere ar putea include acorduri de împărțire a producției de petrol între companiile americane și compania petrolieră de stat venezueleană PDVSA, dar și crearea unui fond pentru veniturile obținute din vânzările de petrol venezuelean, care să împiedice ca veniturile să ajungă chiar la guvernul Maduro.

Aceste măsuri ar dezvolta piața energetică globală, în special cea din Europa, întrucât Venezuela are cele mai mari rezerve dovedite de petrol din lume.

 

 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.