Infofinanciar > Lumea la zi > Perspective sumbre ale Băncii Mondiale! Economia globală se află „periculos de aproape” de o recesiune
Lumea la zi

Perspective sumbre ale Băncii Mondiale! Economia globală se află „periculos de aproape” de o recesiune

criza financiara, sursa foto dreamstime
sursa foto dreamstime

Economia mondială va fi „periculos de aproape” de o recesiune în acest an, a avertizat marți Banca Mondială. Acest lucru se va întâmpla din cauza creșterii mai slabe în toate economiile de top ale lumii, precum cea a Statelor Unite, a Europei și a Chinei.

Într-un raport anual, Banca Mondială, care împrumută bani țărilor mai sărace pentru proiecte de dezvoltare, a declarat că și-a redus cu aproape jumătate prognoza privind creșterea globală din acest an, la doar 1,7%, de la proiecția sa anterioară de 3%. Dacă această prognoză se va dovedi exactă, ar fi a treia cea mai slabă creștere anuală din ultimii 30 de ani, după recesiunile profunde care au rezultat în urma crizei financiare mondiale din 2008 și a pandemiei de coronavirus din 2020.

Deși Statele Unite ar putea evita o recesiune în acest an, Banca Mondială a prezis că economia americană va înregistra o creștere de 0,5%, în timp ce slăbiciunea globală va reprezenta probabil o altă piedică pentru întreprinderile și consumatorii americani, pe lângă prețurile ridicate și ratele mai scumpe ale împrumuturilor. De asemenea, SUA ar rămâne vulnerabilă la noi perturbări ale lanțului de aprovizionare dacă COVID-19 continuă să se răspândească sau dacă războiul Rusiei din Ucraina se agravează.

Iar Europa, care este de mult timp un exportator major către China, va avea probabil de suferit de pe urma unei economii chineze mai slabe, scrie Aljazeera.

Țările sărace vor fi cele mai afectate

Raportul Băncii Mondiale a remarcat, de asemenea, că majorarea ratelor dobânzilor în economiile dezvoltate, cum ar fi Statele Unite și Europa, va atrage capital de investiții din țările mai sărace, privându-le astfel de investiții interne cruciale. În același timp, potrivit raportului, aceste rate ridicate ale dobânzilor vor încetini creșterea în țările dezvoltate, într-un moment în care invazia Rusiei în Ucraina a menținut prețurile mondiale ale alimentelor la un nivel ridicat.

„Invazia Rusiei în Ucraina a adăugat noi costuri majore”, a declarat președintele Băncii Mondiale, David Malpass, în cadrul unei convorbiri cu reporterii. „Perspectivele sunt deosebit de devastatoare pentru multe dintre cele mai sărace economii, unde reducerea sărăciei s-a oprit deja, iar accesul la electricitate, îngrășăminte, alimente și capital va rămâne probabil limitat pentru o perioadă prelungită.”

Impactul unei recesiuni globale ar fi deosebit de puternic asupra țărilor mai sărace din zone precum Africa Sahariană, unde trăiesc 60 % dintre săracii lumii. Banca Mondială a prezis că venitul pe cap de locuitor va crește cu doar 1,2% în 2023 și 2024, ceea ce reprezintă un ritm atât de lent încât ratele sărăciei ar putea crește.

„Slăbiciunea creșterii economice și a investițiilor în afaceri va agrava regresele deja devastatoare în educație, sănătate, sărăcie și infrastructură, precum și cerințele tot mai mari cauzate de schimbările climatice”, a declarat Malpass. „Abordarea efectelor acestor provocări va necesita mult mai multe resurse pentru dezvoltare și bunuri publice globale.”, a mai adăugat acesta.

Pe lângă căutarea de noi finanțări, astfel încât să poată împrumuta mai mult țărilor mai sărace, a declarat Malpass, Banca Mondială va încerca, printre altele, să își îmbunătățească condițiile de creditare ceea ce ar spori transparența datoriilor, „în special pentru ponderea tot mai mare de țări sărace care sunt expuse unui risc ridicat de îndatorare”.

Încetinirea celor trei mari coloși

Raportul a urmat unei previziuni la fel de sumbre făcute cu o săptămână mai devreme de Kristina Georgieva, șefa Fondului Monetar Internațional. Aceasta a estimat, în cadrul emisiunii Face the Nation de la postul american de televiziune CBS, că o treime din lume va intra în recesiune în acest an.

„Pentru cea mai mare parte a economiei mondiale, acesta va fi un an greu, mai greu decât cel pe care îl lăsăm în urmă”; „De ce? Pentru că cele trei mari economii, SUA, UE, China, încetinesc simultan”, a spus Georgieva.

Banca Mondială a estimat că economia Uniunii Europene nu va crește deloc anul viitor, după ce în 2022 a înregistrat o creștere de 3,3%. Ea a prevăzut o creștere a Chinei de 4,3%, cu aproape un punct procentual mai puțin decât prognozase anterior și aproximativ jumătate din ritmul pe care Beijingul l-a înregistrat în 2021.

Țările în curs de dezvoltare se vor descurca mai bine

Banca se aștepta ca țările în curs de dezvoltare să se descurce mai bine, cu o creștere de 3,4% în acest an, la fel ca în 2022, deși tot doar la jumătate din ritmul din 2021. Ea a prognozat o încetinire a creșterii Braziliei la 0,8% în 2023, în scădere de la 3% anul trecut. În Pakistan, se aștepta ca economia să se extindă cu doar 2 la sută în acest an, o treime din ritmul de anul trecut.

Însă, câțiva economiști au emis câteva perspective sumbre, dar nu la nivelul celor scoase în relief de Banca Mondială. Cei de la JPMorgan prevăd o creștere lentă în acest an pentru economiile avansate și pentru întreaga lume, dar nu se așteaptă la o recesiune globală. Luna trecută, banca a prezis că încetinirea inflației va consolida capacitatea consumatorilor de a cheltui și va alimenta creșterea economică în SUA și în alte țări.

„Expansiunea globală din 2023 va fi îndoită, dar nu ruptă”, se arată în raportul JPMorgan.