Info

Personalul din HoReCa, încurajat să își reclame angajatorii. Patronii sunt obligați să ofere bacșișurile angajaților

Bani
Sursă foto: kanald.ro

Potrivit lui Călin Ilie, președintele Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR), angajații HoReCa pot protesta la ANAF sau la patronatele din domeniu dacă nu primesc toate bacșișurile pe care angajatorii lor le-au obținut după scăderea impozitului.

În cadrul conferinței de presă „Bacșisul de la lege la practică”, Călin Ilie a declarat că „Am să fac referire la acea temere pe care angajaţii din turism o au, cel mai des vehiculată în spaţiul public, şi anume că vor fi proprietari de unităţi care nu vor aloca tot tips-ul către ei. Menţionez că acest lucru este ilegal şi cred că ar trebui să dăm un semnal către acei angajaţi care vor fi nedreptăţiţi că au toate motivele să reclame dacă acest lucru se întâmplă.”, a spus Călin Ilie.

Angajații din HoReCa, încurajați să își reclame patronii

Acesta a vorbit și despre modul în care angajații HoReCa pot sesiza neregulile „ Şi pot să reclame chiar la autoritatea fiscală din unitatea administrativ teritorială unde activează…Dar hai să zicem că le e teamă. Pot să facă şi către noi, asociaţiile patronale, să dea un mesaj, pentru că o să încercăm să-i sprijinim. Nu putem lăsa ca această lege să fie prejudiciată de anumiţi patroni care nu vor respecta legea. Şi oricum, aceştia sunt minimali. Marea majoritate vor încerca să respecte legea şi să distribuie tot bacşişul aşa cum prevede şi cum am insistat”, a spus Călin Ilie.

Companiile HoReCa ar trebui să fie informate că riscă să fie sancționate dacă încalcă noul regulament, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2023. Există o pedeapsă de 4.000 de lei dacă nu le oferă angajaților 90% din bacșișurile pe care le primesc, potrivit B1.

Cum ajunge bacșișul la angajați

„Mai mult de 50% dintre clienţii care merg astăzi în restaurante şi în hoteluri plătesc cu cardul şi mai mult de 50% dintre aceşti 50% doresc să lase bacşiş pe card. Ori până în momentul de faţă dacă se întâmpla lucrul acesta în mod transparent lucrurile erau foarte complicate şi la angajaţii noştri ajungeau mai puţin de 40% în buzunar. Astăzi ajung 90% în buzunar”, a precizat Dragoș Anastasiu, purtător de cuvânt Alianța Pentru Turism.

Ion Biriș, președintele HORA a precizat că există mai multă muncă în contabilitate din cauza problemei plății cu cardul și în numerar, care include crearea de procese-verbale la sfârșitul lunii.

În cazul în care plata bacșișului depășește 15%, suma suplimentară trebuie raportată în evidențele financiare ale companiei ca venit sau poate fi oferită angajatului ca drept salarial, caz în care trebuie plătite toate impozitele aplicabile în valoare de 72%. El a spus că este destul de neobișnuit ca o întreprindere să înregistreze bacșișuri care totalizează mai mult de 15% într-o singură lună.