Infofinanciar > Info > Cele mai importante modificări fiscale pentru anul 2023! Cum sunt afectați angajații, companiile și industria HoReCa
Info

Cele mai importante modificări fiscale pentru anul 2023! Cum sunt afectați angajații, companiile și industria HoReCa

realitatea.net
sursă foto realitatea.net

Începând cu data de 1 ianuarie 2023 o să intre în vigoare o serie de modificări fiscale, unele dintre ele anunțate încă din vară de către Guvern. O parte dintre ele s-au modificat pe parcurs, în timp ce o parte dintre ele nu o să intre în efect decât din 2024, sau chiar mai târziu.

Modificările fiscale pentru anul 2023 care intră în vigoare de la 1 ianuarie afectează atât companiile, cât și angajații. În rândul lor se află și creșteri de taxe.

Modificări fiscale pentru angajați în 2023

Salariul minim brut crește la 3.000 de lei, dintre care 200 de lei o să fie netaxați. Un astfel de angajat va primi în mână aproape 1.900 de lei, cu 340 de lei mai mult decât în 2022. Pe de altă parte, salariul minim brut din construcții ajunge la 4.000 de lei, în contextul în care se păstrează o serie de facilități fiscale: nu se plătește contribuția la sănătate și nici impozitul pe venit. Deci, un angajat cu 4.000 de lei brut, minimul din construcții, va primi în mână 3.150 de lei. Salariații din industria alimentară și agricultură vor beneficia la rândul lor de o serie de facilități fiscale care le vor aduce venituri mai mari decât restul angajaților cu minim pe economie (exceptând construcțiile).

Pensiile private de la pilonul II vor fi taxate începând cu anul 2023. Mai precis, vor fi taxate dividendele încasate de fondurile de pensii.

Companiile vor putea acorda cei 200 de lei neimpozabili la salariu și angajaților cu până la 4.000 de lei brut, însă trebuie să respecte anumite condiții, care pot fi citite AICI.

Și în rândul facilităților fiscale din IT vor exista schimbări, însă ele duc la o extindere a aplicabilității avantajelor. Începând cu anul 2023 și angajații din IT care nu au o facultate, ci doar sunt absolvenți de liceu cu diplomă de bac sau studenți la universități acreditate, vor putea beneficia de scutirea de impozit, deci vor avea salarii cu 10% mai mari. Din 220.000 de angajați în IT în România, puțin peste 100.000 beneficiau în 2022 de această facilitate, deci aproximativ jumătate.

Modificări fiscale pentru companii în 2023

Impozitul pe dividente, spre exemplu, se majorează începând cu data de 1 ianuarie de la 5% la 8%, atât pentru persoane fizice cât și pentru persoane juridice. Dividendele din anii trecuți care nu au fost distribuite vor fi impozitate cu 8%, chiar dacă câștigurile au avut loc în anii când impozitarea era de 5%. Totodată, dividendele pentru trimestrul 4 din anul 2022 vor fi taxate la rândul lor cu 8%.

Pe de altă parte, se schimbă și regimul de impozitare al microîntreprinderilor în 2023, în condițiile în care se renunță la impozitul de 3% trimestrial, ajungându-se la 1%, dar și pragul scade, de la venituri de 1 milion de euro în 2022 la 500.000 de euro în 2023. Dacă în 2023, indiferent de rezultatele financiare din anul anterior, se depășesc veniturile de peste 500.000 de euro, începe impozitarea profitului. O altă modificare la acest capitol ține de numărul de salariați: o microîntreprindere trebuie să aibă cel puțin un salariat cu normă întreagă.

Schimbări în HoReCa: impozitarea bacșișului începând cu anul 2023

Tot din 2023 bacșișul lăsat de clienți în restaurante și baruri va fi impozitat cu 10% și va trebui evidențiat pe bonul fiscal. Asta înseamnă că vor fi introduse la noi în țară notele de plată cu diferite rubrici pentru bacșiș, de la 0% la 15% din valoarea notei.

Totodată, companiile din HoReCa nu vor mai avea impozit specific, deci vor opta în 2023 pentru trecerea la impozit pe venit sau pe profit. Pe de altă parte, se majorează și cota TVA pentru serviciile de restaurant și catering, de la 5% la 9%, dar și pentru activitățile de cazare hotelieră.

Aici putem aminti și de creșterea TVA-ului la băuturile non-alcoolice care conțin zahăr, dar și alți îndulcitori, de la 9% la 19%.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.