Infofinanciar > Info > Amenzi de 500 de lei pentru românii care nu își asigură locuințele. Se schimbă legea, polițiștii vin în controale
Info

Amenzi de 500 de lei pentru românii care nu își asigură locuințele. Se schimbă legea, polițiștii vin în controale

asigurare locuinta obligatorie (sursă foto: lovedeco.com)
Credit imagine: lovedeco.com

Un nou proiect de lege vizează proprietarii de locuințe neasigurate. De-acum, amenzile pentru neasigurarea imobilului vor fi date de polițiști, nu de primari. Un alt dezavantaj al neasiguraților va fi plata unor impozite mai mari.

Proprietarii sunt încurajați să-și ia asigurările facultative. Beneficiul de care se bucură în acest caz este scăderea impozitelor. Totuși, foarte puțini români au locuința asigurată. Astfel, în cazul unui incident, aceștia nu vor primi despăgubiri, dar pot primi o amendă cuprinsă între 100 și 500 de lei.

Despre ce modificări e vorba

Proiectul, care este discutat în momentul de față în Senat, aduce modificări Legii 260/2008, privind obligativitatea asigurării, dar și Legii 227/2015, privitoare la Codul Fiscal.

Astfel, responsabilitatea de a-i amenda pe cei care nu-și asigură locuința obligatoriu nu mai este în mâinile primarilor, ci ale „personalului desemnat în acest sens de către Ministerul Afacerilor Interne”, după cum expune avocatnet.ro.

În plus, lipsa polițelor obligatorii va duce la probleme pentru proprietari: în primul rând, majorarea cu 10% a impozitelor pe care trebuie să le plătească.

Impozitarea celor care optează pentru asigurări facultative va scădea de această dată, tot cu zece procente. Aceste măsuri au fost luate pentru ca un număr cât mai mare de români să aibă acoperire în cazul unor dezastre naturale, precum cutremurele, incendiile sau alunecările de teren.

„Din 2008 nu s-a dat nicio amendă”. Situația asigurărilor

Statisticile nu au lucruri favorabile de spus despre asigurarea clădirilor rezidențiale. Unele dintre cele mai îngrijorătoare informații vin din partea Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), una dintre cele mai mari agenții de asigurări din spațiul românesc, care pune la dispoziția proprietarilor asigurări facultative.

Inițiatorii măsurilor legislative susțin că „potrivit reprezentanţilor PAID, doar 20% din populaţie are locuinţele asigurate obligatoriu în prezent”.

Am consultat și o anchetă făcută de Ziarul Financiar. Astfel, în momentul de față, Bucureștiul și Ilfvoul însumează 475 000 de locuințe plătitoare de polițe. Aceste două așezări sunt liderii absoluți ai asigurărilor. În total, România numără 1,85 milioane de clădiri cu asigurările în bună ordine. Așadar, Capitala și orașele limitrofe au peste 25% din totalul spațiilor de locuit care funcționează cu asigurare. Acest lucru în condițiile în care România domină topurile mondiale ale proprietarilor de locuințe.

În ciuda acestui climat problematic, aflăm că „din 2008 nu s-a dat nicio amendă”, conform proiectului legislativ care se votează în momentul de față în Senat. Drept urmare, ținta este de a identifica și penaliza cât mai ușor persoanele care nu-și îndeplinesc obligațiile de proprietari.

Există și excepții

Conform textului de lege, există anumiți proprietari care nu au obligativitatea asigurării locuinței. Astfel, conform Legii 260/2008, Art. 6-7, „(6) Locuinţele situate în clădirile expertizate tehnic în condiţiile legii de către experţi tehnici atestaţi şi încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa I de risc seismic nu se asigură pentru niciunul dintre riscurile prevăzute de prezenta lege, până la data recepţiei la terminarea lucrărilor de consolidare a clădirilor.
(7) Nu intră sub incidenţa prezentei legi anexele, dependinţele, dotările şi utilităţile care nu sunt legate structural de clădirea în care este situată locuinţa asigurată şi nici bunurile din interiorul locuinţei.”

În plus, proprietarii trebuie să știe că polițele facultative pot fi obținute numai după plătirea primelor care sunt asociate cu polițele obligatorii. Legea prevede și faptul că PAID poate să evalueze un imobil pentru a-i determina nivelul de risc, iar costurile, în acest caz, vor fi suportate integral de societatea PAID.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.