Infofinanciar > Lumea la zi > Pericolul rus ajunge în Marea Japoniei! Moscova își testează rachetele supersonice în preajma arhipeleagului nipon
Lumea la zi

Pericolul rus ajunge în Marea Japoniei! Moscova își testează rachetele supersonice în preajma arhipeleagului nipon

sursă foto: revista22.ro; nave militare rusești efectuează teste
FOTO: revista22.ro

Un submarin rusesc aflat în Marea Japoniei a lovit o țintă terestră aflată la peste 1.000 de kilometri distanță cu o rachetă de croazieră Kalibr, în cadrul unui exercițiu, a anunțat vineri Ministerul rus al Apărării, același tip de rachetă pe care Moscova îl folosește în conflictul din Ucraina.

Ministerul a publicat o înregistrare video care arată cum racheta iese de sub apă și apoi lovește o țintă într-o zonă de antrenament din regiunea Khabarovsk, în estul Rusiei. Federația Rusă, blocată într-o dispută teritorială veche de zeci de ani cu Tokyo asupra unui lanț de insule din Pacific, a declarat că un număr nedeclarat de nave, avioane și drone ale Flotei sale din Pacific au fost, de asemenea, implicate în exercițiu, securizând perimetrul.

Racheta Kalibr, bijuteria armatei ruse

Moscova a folosit rachete Kalibr pentru a ataca mai multe ținte din Ucraina, inclusiv centrale electrice, lansându-le de pe nave și submarine în Marea Neagră. Rachetele Kalibr au fost folosite de Flota rusă a Mării Negre în invazia țării în Ucraina. Anterior, Rusia a testat aceleași rachete în Marea Japoniei în aprilie și noiembrie anul trecut.

Deși ministerul nu a dezvăluit unde a avut loc exercițiul sau dacă racheta este capabilă să se deplaseze peste 1.000 de kilometri. Grație razei sale de acțiune, arhipelagul nipon și taberele militare americane din Japonia, pot deveni ținte ale marinei ruse. „În cursul antrenamentului, militarii au desfăşurat un marş disimulat spre poziţiile marcate, unde au pregătit poziţiile de lansare şi au efectuat lansări virtuale simple şi multiple” a transmis Marina rusă.

Sistemele defensive antiaeriene nu pot detecta imediat rachetele Kalibr, din cauza vitezei cu care se deplasează acestea. 3M-54 Kalibr este o rachetă dezvoltată de Biroul de proiectare Novator al Federației Ruse. Acestea pot fi montate pe navele de război sau submarinelor care aparțin flotei rusești. Pot fi utilizate ca proiectile anti-navă, antisubmarine sau pentru a lovi ținte terestre.

Specificațiile rachetelor Kalibr

Rachetele supersonice Kalibr au o greutate care variază între 1300 de kilograme și 2,3 tone. Lungimea acestora pornește de la 6,2 metri și ajunge până la 8,9 metri și au un diametrul de 0,533 metri. Versiunile folosite de Rusia pentru atacul terestru au diferite raze de acțiune. Se crede că versiunea înarmată convențional are o rază de acțiune de 2.500 km (1.600 mi), în timp ce rachetele Kalibr echipate cu focoasle nucleare au o rază de acțiune mai mare de 2.600 km

Racheta este de fapt un sistem modular cu cinci versiuni: două tipuri anti-navă, una pentru atac terestru și două tipuri anti-submarin. Racheta poate fi lansată de pe o navă de suprafață cu ajutorul unui sistem de lansare verticală (VLS). Aceasta are un propulsor cu capacitate de vectorizare a împingerii.

Racheta lansată dintr-un tub torpilă de submarin nu are nevoie de o astfel de adăugare, ci are în schimb un propulsor convențional. Versiunea lansată din aer este ținută într-un container care este eliberat în momentul lansării rachetei, potrivit military-history.fand.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.