Info

Pensionarii care au dreptul gratuit la asistență medicală în spitale! Ce condiții trebuie îndeplinite

pensionari sursa foto playtech.ro
soldat invalid sursa foto europalibera.ro

Pensiile I.O.V.R. sunt drepturi acordate invalizilor și victimelor de război, urmașilor persoanelor care au pierit sau au dispărut în timpul conflictului, precum și urmașilor foștilor invalizi de război și victimelor de război. Legea nr. 49/1999 este legislația care le reglementează.

Pensionarii I.O.V.R. sunt, de asemenea, eligibili pentru acces gratuit la asistență medicală în spitale și ambulatorii, întreținere și medicamente pe durata spitalizării și tratamente balneare, pe lângă banii pe care îi primesc. Un statut adoptat de Parlament în 1999 reglementează pensiile I.O.V.R. Acestea reprezintă o listă de drepturi și beneficii pentru persoanele cu dizabilități, victimele războiului și familiile militarilor care au fost uciși sau au dispărut în misiune, relatează EVZ.ro.

Care sunt drepturile pensionarilor I.V.O.R

Mai multe tipuri de persoane sunt eligibile pentru a primi pensii I.O.V.R., în conformitate cu cerințele legislative actuale publicate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). În primul rând, este vorba despre persoanele care au fost declarate invalizi de război, invalizi gravi sau invalizi de gradul I, II sau III. Aceste drepturi, care sunt definite de Legea nr. 49/1999, sunt acordate și văduvelor de război și copiilor trupelor care au fost ucise sau pierdute în luptă pe front.

Victimele de război care nu au servit în armată în mod regulat sunt un alt tip de beneficiari de pensii de tip I.O.V.R.. Fiecare dintre aceste tipuri de pensionari are dreptul la o pensie I.O.V.R., în conformitate cu legislația în vigoare. Aceste drepturi se bazează pe gradul de infirmitate din care fac parte în cazul invalizilor și al victimelor de război din afara armatei regulate. Legea stabilește domeniul de aplicare a acestor drepturi.

Trebuie subliniat faptul că, pe lângă pensia I.O.V.R., invalizii și victimele de război, persoanele cu handicap grav și cele aflate în primul grad de infirmitate primesc o sumă prestabilită pentru îngrijire. Valoarea acestei sume forfetare este stabilită prin legislație. În afara serviciului militar normal, victimele războiului au dreptul la 50% din fondurile alocate pentru invalizii de război. În funcție de nivelul de invaliditate al clasificării, dreptul la plată este diferențiat. Comisiile de recuperare a capacității de muncă și expertul medical evaluează nivelul de invaliditate.

Copiii soldaților uciși în luptă sau dispăruți în misiune au dreptul, de asemenea, la o pensie I.O.V.R. în cuantumul prevăzut de lege. Beneficiarii de pensie I.O.V.R. au drepturi suplimentare stabilite prin lege, pe lângă indemnizația lunară la care au dreptul conform legislației. Aceștia beneficiază de tratament gratuit în spital și în ambulatoriu, precum și de întreținere și medicamente pe perioada în care se află în spital. În plus, aceștia au dreptul legal la bilete de tratament medical în stațiunile balneare.

Pentru a fi eligibili pentru privilegiile I.O.V.R., solicitanții trebuie să depună o cerere și documente care să le dovedească statutul sau gradul de invaliditate la oficiile județene de pensii din regiunea de reședință. În această etapă, cererile sunt procesate. Oficiile de pensii distribuie apoi plățile către beneficiari după ce emit o hotărâre de clasificare.