Infofinanciar > Info > Pensiile românilor s-au dublat! Anunțul venit din Ministerul Muncii pentru milioane de români
Info

Pensiile românilor s-au dublat! Anunțul venit din Ministerul Muncii pentru milioane de români

pensii marius constantin budai, ministrul muncii (Sursă foto: dailybusiness.ro)
sursă foto: dailybusiness.ro

Secretarul de stat din Ministerul Muncii, Cristian Vasilcoiu, i-a luat apărarea lui Marius Budăi și a susținut că cererea de plată cu numărul 2 al PNRR nu a fost aprobată de Comisia Europeană din cauza neîndeplinirii jaloanelor privind decarbonizarea și legea avertizorilor de integritate și nu ar avea nicio legătură cu pensiile.

De asemenea, oficialul din Ministerul Muncii spune că în ultimii 6 ani veniturile celor cinci milioane de români, în medie, s-au dublat.

Pensiile s-au dublat în ultimii 6 ani

În apărarea lui Marius Budăi, ministrul Muncii, Vasilcoiu a corectat anumite dezinformări pe care le răspândește opoziția în legătură cu ideea cum că plata cu numărul 2 a fondurilor europene din PNRR nu ar mai fi date României de Comisia Europeană din cauza pensiilor.

„Le explic, încă o dată, la ani distanță, celor de Dreapta, că nici acum nu au învățat să citească statisticile despre pensii, dar bat câmpii de la tribuna Parlamentului: pensia medie nu este 1.700 de lei, ci 2.003 lei (la stat) și 1.959 lei (stat plus agricultori)!”, scrie secretarul de stat al Ministerului Muncii pe Facebook.

Acesta a menționat faptul că în ultimii 6 ani, pensia medie s-a mai mult decât dublat: „Și le reamintesc că atunci când am ajuns eu prima dată la Ministerul Muncii, în februarie 2017, era 936 lei! Iată că e mai mult decât dublă!”

Cererea 2 de plată din PNRR nu privește pensiile

De asemenea, Cristian Vasilcoiu a explicat că România nu are aprobată a doua cerere de plată din PNRR din cauza jaloanelor neîndeplinite din Ministerul Energiei și cel al Justiției, nu din cauza modificărilor privind pensiile speciale.

„Că m-am săturat de propagandă: în momentul de față România nu are aprobată cererea de plată numărul 2 din PNRR, fiindcă nu au fost îndeplinite jaloanele privind decarbonizarea (Ministerul Energiei) și avertizorul de integritate (Ministerul Justiției)!”, explică acesta pe pagina sa de Facebook.

În realitate, spune Vasilcoiu, pensiile se încadrează în cererile de plată numerele 3 și 4, ceea ce înseamnă că „acestea nu vor fi analizate până când România nu va îndeplini criteriile din cererea de plată numărul 2”. Alte jaloane, mai precizează secretarul, sunt de blamat și a numit mișcarea începută de opoziție împotriva ministrului Muncii o propagandă.

Problema care ne pune bețe în roate în cadrul PNRR

Alina Gorghiu a anunțat la sfârșitul lunii februarie că Senatul a primit o înștiințare legată de un jalon din PNRR, cel care se referă la legea avertizorilor de integritate. Conform acesteia, coaliția de guvernare va căuta o soluție tehnică pentru a îndeplini jalonul care blochează livrarea fondurilor europene.

„La Biroul permanent ne-a venit o informare legată de un jalon din PNRR, şi anume jalonul 430, vorbim de legea avertizorilor de integritate. (…) Vă informez că am luat act de această informare venită din partea ministrului Justiţiei şi vă comunic că suntem în contact, la nivel de Guvern, de ministere, cu Comisia Europeană şi vom găsi, în cel mai scurt timp soluţia tehnică, va fi agreată la nivel de coaliţie şi într-un termen rezonabil acest jalon din PNRR va deveni un punct bifat de către Parlamentul României”, a spus președinta Senatului, citată de Adevărul.