Infofinanciar > Info > România renegociază cu CE închiderea termocentralelor pe cărbune. Guvernul este presat să amâne jalonul PNRR
Info

România renegociază cu CE închiderea termocentralelor pe cărbune. Guvernul este presat să amâne jalonul PNRR

termocentrale, realitatea.net
Sursa foto: realitatea.net

Într-o declarație făcută presei bulgare, europarlamentarul PNL Cristian Bușoi, șeful Comisiei de Energie, Industrie și Cercetare din Parlamentul European, a precizat că România renegociază cu Comisia Europeană data închiderii termocentralelor sale pe cărbune.

Europarlamentarul Cristian Bușoi a făcut declarați în contextul că va sprijini demersul similar al autorităților de la Sofia. În, Bulgaria aproximativ jumătate din cantitatea de energie este produsă de termocentrale, care reprezintă 30% din totalul puterii instalate.

Europarlamentarul român a argumentat că deși Uniunea Europeană a reușit să își reducă dependența energetică de Rusia, contractând volume mari de gaze naturale și gaze naturale lichefiate (LNG), o bună parte din acestea nu vor fi disponibile în cursul acestui an.

„Am reușit să avem grad de umplere al depozitelor subterane de înmagazinare de peste 90% și să reducem importurile din Rusia cu 40%. Cu toate acestea, situația se poate schimba din nou în 2023 și trebuie să fim pregătiți. De aceea, consider că deschiderea temporară a termocentralelor pe cărbune trebuie luată serios în considerare, astfel că intenția Guvernului Bulgariei în acest sens este corectă”, a declarat pentru publicația Capital.bg  europarlamentarul PNL.

România renegociază cu CE, dar își menține angajamentul Green Deal

Cristian Bușoi a precizat că România este în aceeași situație cu Bulgaria: „Și noi a trebuit să ne asumăm prin PNRR închiderea unei părți din capacitățile de producție de energie electrică pe cărbune. Suntem în același dialog cu Comisia Europeană pentru a renegocia PNRR și sub acest aspect. Ne menținem totodată angajamentul față de obiectivul Green Deal, de reducere cu 55% a emisiilor până în 2035, și sunt sigur că este și cazul Bulgariei.”

La finalul anului trecut, guvernul a anunțat amânarea până pe 31 octombrie 2023 a închiderii grupurilor energetice pe bază de lignit Rovinari 3 și Turceni 7 din cadrul Complexului Energetic Oltenia, cu putere instalată cumulată de 660 MW, precum și a exploatărilor miniere aferente acestora.

„Pentru următorii doi ani, va trebui să dispunem și de aceste capacități de producție de energie pe cărbune și să amânăm puțin decizia de a le închide definitiv. Deși nu pot vorbi în numele Guvernului României, sunt vicepreședintele partidului din coaliția de guvernare care are premierul și președintele României, precum și ministrul Energiei, care este colegul meu, și sunt în contact strâns cu el. Cred că România va sprijini nu doar solicitarea sa proprie (de renegociere a PNRR cu privire la închiderea termocentralelor pe cărbune – n.r.), ci și pe cea a Bulgariei”, a explicat Cristian Bușoi.

Nu există diferențe între termocentralele românești și cele poloneze

Punctul de vedere al prelungirii termenului de închidere al termocentralelor este susținut și de un alt europarlamentar PNL, Siegfried Mureșan: „Unele termocentrale la un moment dat vor trece în rezervă, dar nu le poți închide de tot. Fiindcă am văzut când a început războiul din Ucraina că dacă nu mai poți importa gaz, s-ar putea să fie nevoie să pui cărbune pe foc ca să încălzești casa. Nu pentru totdeauna, dar în situații de urgență, iarna când e frig și așa mai departe. Ca atare, subiectul discutat nu e dacă închidem vreo termocentrală, ci care ar fi metodologia pentru punerea lor în rezervă”, a precizat Siegfried Mureșan, citat de profit.ro.

La finalul anului trecut și deputații PSD au luat poziției vizavi de acest subiect, solicitând guvernului Ciucă să renegocieze termenele din PNRR pentru închiderea minelor și termocentralelor pe cărbune.

” Este inacceptabil să-ţi asumi că la finalul acestui an se vor închide încă două grupuri energetice pe cărbune, la Turceni şi Rovinari, 660 MW, sperând că la un moment dat, în următorii ani, se vor deschide nişte grupuri pe gaze. Cei care au întocmit PNRR în materie de energie au dovedit că nu cunosc realitatea (…). România nu îşi poate permite în acest context geopolitic să renunţe la încă 660 MW”, a declarat senatorul PSD Daniel Zamfir, care a mai precizat că „nu există nicio diferenţă între centralele Rovinari şi Turceni şi alte centrale din Germania, Polonia şi alte ţări”.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.