Info

Pensiile pe luna decembrie, întârziate? Ce a declarat Daniel Baciu

pensii - sursa foto - playtech.ro
sursa foto: playtech.ro

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, a declarat joi data la care vor începe pensiile de pe luna decembrie 2022 să fie livrate.

Potrivit spuselor sale, pensiile vor fi livrate prin poștă începând cu data de 2 decembrie. În mod normal, pensiile incep să se livreze prin poștă din prima zi a lunii, însă luna decembrie începe cu o sărbătoare națională, Ziua României, în care nu se lucrează.

Acesta relatează existența unei convenții dintre Casa Națională de Pensii și Compania Națională de Poștă, în care este precizat faptul că pensiile beneficiarilor care au optat livrarea acestora prin poștă vor începe să le primescă la domiciliu începând cu prima zi a fiecărei luni.

Din cauză că 1 decembrie reprezintă zi nelucrătoare, datorită faptului că Ziua Națională a României este sărbătoare națională, pensiile vor fi achitate către beneficiarii Casei Naționale de Pensii „exact cu data de 2”, a declarat Daniel Baciu, în cadrul Antena3CNN.

Intervalul de livrare a pensiilor

Acesta i-a asigurat pe pensionari de faptul că s-a conversat și cu directorul general la Companiei Naționale de Poștă, care a afirmat spusele lui Baciu: „M-a asigurat domnul director că totul este în regulă și începând cu data de 2 decembrie vor fi achitate. Începând cu un intervalul 1-15 ale fiecărei luni, Compania Națională de Poștă trebuie să achite toate pensiile beneficiarilor noștri care au optat pentru această modalitate de plată, respectiv prin mandat poștal”.

Persoanele care au optat pentru primirea pensiilor prin modalitatea plății prin contul bancar, își vor primi venitul lunar în jur de data de 12-13 al fiecărei luni.

Pensiile se vor mări în 2023

Marcel Ciolacu a declarat în urmă cu câteva zile modalitatea de mărire a pensiilor începând cu anul viitor. Acesta a susținut că peste 70% din pensionari vor avea venituri mai mari cu 22 până la 45% în 2023.

De asemenea, pensionarii vor primi și ajutoare unice, în funcție de venitul lunar al acestora:  vor fi acordați câte 1.000 de lei pentru cei care au pensia sub 1.500 de lei pe lună, câte 800 de lei pentru cei cu pensia de sub 2.000 și câte 600 de lei pentru cei cu pensia sub 3.000 de lei. Ajutorul se va oferi în două tranșe: unul în ianuarie, altul în iunie.

PSD dorește de asemenea să ofere pentru pensionarii cu un venit de sub 1.700 de lei vouchere pentru alimente. Acestea vor fi oferite de 6 ori pe an și vor valora suma de 250 de lei. În plus, toți cetățenii de peste 60 de ani care au pensia lunară sub 2.000 de lei, vor primi un voucher de energie în valoare de 1.400 lei/an, care se va acorda și el în două tranșe.