Infofinanciar > Info > Unele pensii se recalculează de două ori. Daniel Baciu a explicat cine sunt beneficiarii
Info

Unele pensii se recalculează de două ori. Daniel Baciu a explicat cine sunt beneficiarii

daniel baciu, șeful CNPP (Sursă foto: substantial.ro)
Sursa foto: Arhiva companiei

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice, a declarat că unii pensionari vor beneficia de o recalculare dublă. Astfel, aceștia vor primi încă o majorare după data de 1 septembrie, când va intra în vigoare prima creștere.

Președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a explicat că unii pensionari vor beneficia de o dublă recalculare.

„Pensia minimă a crescut de la 1 ianuarie și are același principiu de majorare, de indexare. Aceasta este la fel cu valoarea punctului de pensie. În prezent este la valoarea de 1281 de lei și a crescut și ea cu 13,8% la 1 ianuarie. Exact cum a crescut și punctul de pensie.“, a explicat Daniel Baciu.

Potrivit președintelui Casei Naționale de Pensii Publice, numărul de puncte este același pentru toți. Acesta este recalculat strict pe contributivitate. „Se înmulțește cu o valoare fixă, valoarea punctului de referință, rezultând aceleași pensii. Practic la același număr de puncte avem aceeași pensie. La contributivitatea egală va trebui să avem pensii egale în plată.“, a mai precizat Baciu.

Președintele CNPP a explicat și cum pot beneficia unii de pensii mai mari. „Unii au beneficiat de niște condiții mai favorabile și au un cuantum al pensiilor mai mare. Este posibil însă și ca acest cuantum să fie mai mic decât cuantumul în plată. Dar nu este nicio problemă. Pentru că în urma acestei recalculări nicio pensie nu va scădea. Am pus foarte clar o prevedere ca oamenii să nu sufere și să rămână în continuare cu pensia cea mai avantajoasă în plată“, a detaliat Daniel Baciu.

O noutate în Legea pensiilor

Potrivit acestuia în legea pensiilor există un element de noutat care va conta la calculul veniturilor seniorilor: „Există și o noutate în noua lege a pensiilor. Se iau în calcul și acele venituri brute care includ și sporurile cu caracter nepermanent.“

Danile Baciu a explicat că acestea includ al 13-lea salariu și acordul global. La acestea se adaugă și diferite prime și sporuri pe care angajații le-au primit în activitate. Dar care nu au avut caracter permanent, lună de lună.

„Aceste sporuri nu sunt în prezent luate în calcul, pentru că nu au această frecvență de caracter permanent. Noi intenționăm ca de la 1 septembrie să le luăm în calcul la calculul pensiilor. Cu condiția ca asupra acestor sporuri să se fi datorat și să se fi achitat contribuții de asigurări sociale“, a declarat președintele CNPP.

Potrivit lui Daniel Baciu, românii ale căror pensii vor fi recalculate de două sunt ce care au beneficiat de astfel de sporuri sau venituri cu caracter nepermanent, pentru care s-a datorat și plătit contribuție de asigurări sociale.

„Pentru acele sporuri avem termen de șase luni, începând cu 1 septembrie, pentru a le recalcula. Noi îi spunem a doua recalculare“, a spus Baciu.

Ce pensii se află în situații de risc

Potrivit lui Daniel Baciu, o situație specială este în cazul angajaților care au lucrat în acord global. „Există riscul ca adeverința pe care o eliberează un angajator să fie cu niște sume mai mici decât sumele din carnetul de muncă. Iar noi am specificat foarte clar în lege și în norme că dacă vin cu asemenea adeverințe, cu sume mai mici, pensia lor să nu scadă. La fel ca și la recalculare, pe noua formulă de calcul, să rămână cu cuantumul cel mai avantajos în plată.“, a precizat șeful CNPP.

Sporurile se vor lua în calcul de la 1 septembrie, pentru cei care vor ieși la pensie după această dată. Dar și pentru toți pensionarii în plată care au aceste sporuri în dosarele de pensie. „Aceștia nu mai trebuie să meargă să își ia adeverințele, pentru că ele se află în dosar. Noi le calculăm din oficiu. Cei care nu le au, vorbim de pensionarii în plată, trebuie să meargă să își obțină aceste adeverințe de la angajatorii unde și-au desfășurat activitatea.“, a explicat Daniel Baciu, citat de romaniatv.