Infofinanciar > Info > Mai urmează o creștere a pensiilor. Șeful CNPP a anunțat cine sunt beneficiarii
Info

Mai urmează o creștere a pensiilor. Șeful CNPP a anunțat cine sunt beneficiarii

Recalculare pensii (sursă foto: Alba24)
Sursa foto: Arhiva companiei

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), a anunțat o nouă creștere de pensii după cea din septembrie.

Majorarea pensiilor a intrat în linie dreaptă. În mai se va face recalcularea propriu-zisă. Apoi, în august, se vor publica noile taloane de pensii. Iar în septembrie, începând de pe data de 2, CNPP va începe să fie livrate noile pensii majorate.

Peste trei milioane de pensionari se așteaptă la pensii cu 40% mai mari, în medie. Restul de aproximativ două milioane de pensionari vor rămâne cu pensia pe care o primesc în acest moment.

Președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a anunțat însă că, după intrarea la plată a pensiilor majorate, ar putea urma o nouă creștere.

Care sunt condițiile pentru a benficia de bani în plus

Pentru a beneficia de această majorare suplimentară trebuie însă ca solicitanții să întrunească anumite condiții. Astfel, pensionarii trebuie să poată face dovada că au primit sporuri cu caracter nepermanent. Acestea pot fi sporuri de noapte, pentru lucrul în weekend, dacă au fost detașați etc.

„Legea spune foarte clar că în șase luni de la data intrării în vigoare noi trebuie să luăm în calcul aceste sporuri cu caracter nepermanent. Așa cum am spus, o parte din ele sunt deja în dosare și noi le facem automat. Pentru ceilalți așteptăm ca după data de 1 septembrie să le depună la Casele teritoriale de Pensii unde își iau domiciliul.“, a precizat președintele CNPP.

Potrivit lui Daniel Baciu, banii această majorare suplimentară au fost prinși în buget odată cu adoptarea bugetului, la sfârșitul anului trecut. „Este vorba pentru anul acesta de 25 de miliarde în plus față de anul trecut. Sunt strict pentru acest proces de recalculare cât și pentru indexarea de la 1 ianuarie cu 13,8%. Avem acești bani în bucet. Oamenii vor primi integral drepturile cuvenite în urma recalculării.“, a mai președintele CNPP.

Probleme la obținerea dovezilor

De măsura majorării suplimentare nu vor putea beneficia însă toți pensionarii îndreptățiți. Aceasta deoarece, în numeroase cazuri, este dificil să mai faci dovada că ai făcut ore suplimentare sau ai primit sporuri. În numeroase cazuri, firmele la care pensionarii îndreptățiți au lucrat s-au desființat. Iar unitățile teritoriale ale inspecției muncii refuză, adesea, să ofere documente.

De la ITM potențilii beneficiari pot obține documente aproape exclusiv prin decizie judecătorească obținută în instanță. În astfel de cazuri, banii nu o pot fi obținuți în intervalul de 6 luni prevăzut de lege.

Cu toate acestea, actul normativ prevede că pensionarii care au lucrat ore de noapte, ture etc. pot primi bani în plus. Situațiile menționate se vor lua in calcul la pensia finală, însă daca la dosar se depune o adeverință constatatoare, potrivit newsweek. În prezent, legea pensiilor nr. 263/2010 prevede o enumerare cu caracter limitativ a sporurilor permanente care sunt luate în calcul la stabilirea dreptului la pensie.